Dostupni linkovi

Višegradska grupa: Moralna obaveza proširenje EU na zapadni Balkan


Premijeri Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske u ponedeljak su na samitu Višegradske grupe u Pragu, na koji su pozvane i Bugarska i Makedonija, u zajedničkoj deklaraciji pozvali na jaku Evropu, bez novih podela i granica i proširenu na zapadni Balkan.

"Zalažemo se nedvosmisleno za proširenje Evropske unije kao za oruđe za širenje prostora stabilnosti i prosperiteta. Kao zemlje koje su iskoristile šanse koje nam je dao naš ulazak u EU, smatramo da je naša moralna obaveza da ostavimo otvorena vrata i za sadašnje i buduće zemlje kandidate", navodi se u deklaraciji koju su na 25. godišnjicu osnivanja Višegradske grupe usvojili premijeri Beata Šidlo, Bohuslav Sobotka, Robert Fico i Viktor Orban.

U deklaraciji se dodaje da zemlje V4 imaju nameru da prenose svoja iskustva i pružaju finansijsku pomoć za transformaciju zemalja zapadnog Balkana.

Povodom izbegličke krize, zbog koje je Češka sazvala skup u nastojanju da razradi rezervni plan za zaustavljanje izbeglica na balkanskoj trasi, ukoliko podbace zajednička evropske rešenja u Grčkoj i Turskoj, premijeri su u deklaraciji naveli da su svesni da u Evropi i dalje traje opasnost novih podela i nicanja novih graničnih linija.

"Dobro su nam poznate i eventualne negativne posledice takvih podela. Zato smo spremni da aktivno i odlučno sprečavamo da se takve granice pojave. Uvereni smo da svi naši evropski partneri dele tu odlučnost i spremni su da zajedno sa nama rade u tom duhu", piše u deklaraciji sa samita V4, Bugarske i Makedonije u Pragu.

Premijeri su EU poručili da su njihove zemlje iz vlastitog iskustva izvukle lekciju kako opasno može da bude slabljenje evropskog jedinstva.

"Želimo da EU bude jača i uvereni smo da je jakoj Evropi potrebna jaka Višegradska grupa", poručili su u deklaraciji premijeri.

XS
SM
MD
LG