Dostupni linkovi

Četvrt vijeka vladavine Đukanovića: Zarobljavanje države


Politički analitičar iz berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije Bodo Veber u intervjuu za naš radio govori o prirodi vladavine premijera Đukanovića, njegovom pozicioniranju na spoljnom i unutrašnjem planu.

RSE: Gospodine Veber, ovih se dana obilježava 25 godina vladavine premijera Đukanovića. Kako bi Vi sumirali i ocijenili njegovo spoljno-političko pozicioniranje u tom periodu?
Bodo Veber
Bodo Veber

Veber: Mislim da je put vladavine premijera Đukanovića istovremeno odredio zadnjih 25 godina put Crne Gore na vanjskom i unutrašnjem planu. Gospodin Đukanović je došao na vlast u vrijeme raspada bivše Jugoslavije, unutar tog socijalističkog i post-socijalističkog bloka. On je bio lojalan partner Slobodanu Miloševiću u tom pohodu tokom rušenja i raspada bivše Jugoslavije i prvi se, 1996-97, okrenuo prema Zapadu, odvajajući se od Beograda. Slijedi put od distanciranja do rušenja Vlade Slobodana Miloševića. Onda ide logičan put do referenduma i put u nezavisnost. Taj put je na neki način krunisan i aplikacijom i prihvatanjem aplikacije za članstvo Crne Gore u NATO. Sve skupa mislim da to prikazuje jedan pragmatičan politički put, bez nekih jasnih ideoloških programa. To je način političkog preživljavanja.

RSE: I njegovi politički protivnici isticali su da Đukanović vješto igra na spoljno-političkom planu, da na taj način obezbjeđuje podršku međunaordne zajednice, da su moćni centri spremni da zatvore oči na propuste koje pravi na unutrašnjem planu. Šta Vi mislite o tome?

Veber: Sama činjenica da imamo režim koji unatoč formalnim, institucionalnim garancijama parlamentarne demokratije i slobodnih izbora, u kome jedna partija, jedan premijer, ostaju na vlasti 25 godina, na neki način potvrđuje te kritike. Premijer Đukanović je kroz spoljno-političku orijentaciju u burnim vremenima 90-tih godina, dok je ratni Balkan bio u žiži svjetske pozornosti, i sada kada je Balkan poprimao novi spoljno-politički značaj kroz konflikt u Ukrajini, stajao na pravu stranu i na neki način obezbijedio nastavak vladavine.

RSE: A šta Vam generalno govori o prirodi društva i sistema, činjenica da vlast na čelu sa premijerom Đukanovićem nije smijenjena jedan tako dug period, četvrt vijeka.

Veber: Čak i kada bi vladajuća stranka sto odsto bila demokratska, ustrojena i posvećena stranka, sama činjenica, a mislim da nemamo sličan primjer u Evropi, da vlada u kontinuitetu 25 godina, to bi u svakom kontekstu, taj spoj između države, partije, privrede, značio jednu vrstu zarobljavanja države. To je svakako činjenica u Crnoj Gori.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG