Dostupni linkovi

Po prvi put mozak zamrznut i odmrznut bez oštećenja


Znanstvenici su koristili novu tehniku zamrzavanja mozga zeca pri čemu je ostao potpuno očuvan. Ovo istraživanje moglo bi imati veliki utjecaj na budućnost

U svijetu znanstvene fantastike često smo mogli vidjeti kako će ljudi uz pomoć krionike produljiti svoj život ili preživjeti daleka putovanja kroz svemir.

Znanstvenici sada tvrde kako su po prvi puta uspjeli zamrznuti i odmrznuti mozak zeca u gotovo savršenom stanju.

Stručnjaci iz skupine 21st Century Medicine koristili su novu tehniku koja je krvožilni sustav u mozgu zeca ispunila kemikalijama koje omogućuju da se ohladi na -135 C.

Mozak su prvo natopili glutaraldehidom koji se inače koristi kao konzervans, a potom su u njega dodali kriozaštitnu tekućinu. Tijekom tog procesa stanične membrane, sinapse i unutarstanične strukture su ostale netaknute nakon što su uklonili kemikaliju i zagrijali mozak.

"Mozak smo mogli analizirati pod elektronskim mikroskopom i vidjeti da su sve veze bile netaknute", rekao je Michael Cerullo iz Zaklade Brain Preservation za Newsweek.

Sljedeći korak znanstvenika koji rade na ovom području bit će zamrznuti i očuvati mozak velikih sisavaca, a 21CM je već predao mozak svinje na proučavanje.

Ovo bi istraživanje moglo imati ogroman utjecaj na budućnost krionike i izglede da ćemo nekad u budućnosti moći vratiti ljude u život.

XS
SM
MD
LG