Dostupni linkovi

Ograda ne zaustavlja migrante


Ograda na granici kod Asothaloma, foto: Vesela Laloš
Ograda na granici kod Asothaloma, foto: Vesela Laloš

Nakon nekoliko meseci zatišja, ilegalni prelasci srpsko-mađarske granice su ponovo aktuelna tema. Izbeglice uglavnom iz azijskih zemalja pristižu kao i ranije autobusima iz Beograda i zatim se privremeno zaustavljaju u naseljima blizu granice, pre svega Horgošu i Martonošu, i upravo kroz žičanu ogradu, koju je Mađarska letos podigla radi zaštite od takvih prelazaka granice, ulaze u tu zemlju.

Ištvan Bačkulin, predsednik Mesne zajednice Horgoš, kaže za naš program da se svakoga dana evidentira nekoliko desetina pokušaja prelazaka granice, a da pridošlice iz ratom i krizom zahvaćenih zemalja ponovo svoje privremeno odmorište na putu ka EU nalaze u Horgošu.

„Svake večeri ih možete videti kako taksijima pristižu u naše naselje, i ponekad prenoće u parku. Svakoga dana se granica prelazi i svakoga dana mađarska policija hvata na desetine. Uzimaju klešta, seku ogradu prelaze jarkove, prelaze Tisu sa gumenim čamcima... Više ne kupuju šatore, nego gumene čamce. I sve to iako svakodnevno mađarska policija patrolira duž žičane ograde“, kaže Bačkulin.

Opširnije u tekstu Mađarska ograda ne zaustavlja migrante.

XS
SM
MD
LG