Dostupni linkovi

Specijalni tužilac: Protiv mene i mog tima se vodi specijalni rat


Ivica Stanković i Milivoje Katnić
Ivica Stanković i Milivoje Katnić

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da se danonoćno vodi specijalni rat protiv njega i njegovih saradnika u tužilaštvu od strane onih koji treba da budu krivično gonjeni.

Katnić je izrazio nadu da će dobiti pomoć ANB.

"Očekujem pomoć od onih koji rade kontraobavještajnu zaštitu i ako je ne dobijem opet ću pobijediti one protiv kojih je pravda krenula", rekao je Katnić prilikom rasprave o problemima koji su nastali u imenovanju šefa specijalnog policijskog tima.

Katnić je rekao da je do sada predlagao četiri ili pet kandidata za šefa specijalnog policijskog tima, ali da je to direktor policije Slavko Stojanović odbio.Specijalni tužilac je kazao da rješenja ovog problema očekuje od Vlade u okviru koje je Uprava policije i da on više nema o čemu da pregovara na tu temu sa Stojanovićem.

Katnić nije bio spreman da novinarima kaže ko su osobe koje stoje iza rata protiv njega pravdajući se umorom.

Nako što se u domaćoj javnosti već dugo špekulisalo o tome kako je i pod kojim uslovima tužilaštvo potpisalo sporazume o priznanju krivice sa optuženima u nekim od najvažnijih slučajeva višemilionskih zloupotreba i malverzacija u Opštini Budva, ti i drugi odgovori stigli su od najviših predstavnika tužilačke organizacije – državnog tužioca Ivice Stankovića i specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Obojica tvrde da su sporazumi u korist građana i države kao i da će optuženi svu protivzakonito stečenu korist morati u cjelosti da vrate u budžet.

Danima je crnogorska javnost bila u dilemi da li su sporazumi o krivici koje je tužilaštvo potpisalo ili će to uskoro učiniti sa optuženima za višemilionske zloupotrebe i malverzacije u Budvi u korist građana i države ili će omogućiti da optuženi zadrže protivpravno stečenu korist.

„Saglasićemo se da je primjena Zakona o krivičnom postupku, naročito u dijelu koji se odnosi na sporazum o priznanju krivice i institut svjedoka saradnika izazvala veliko interesovanje javnosti, a tokom januara i izuzetna sporenja i dileme u javnosti. Zato smo insistirali da budemo i prilici da čujemo ovdje prave informacije, a ne da o ključnim elementima potpisanih i onih sporazuma koji će biti potpisani slušamo od medija kroz poluinformacije ili neprecizne informacije“, ističe poslanica SNP Snežana Jonica.

Čelni ljudi tužilaštva saopštili su da je nesporazum nastao zato što je sadržina sporazuma o priznanju krivice sa pojedinim optuženim u ključnim predmetima u javnosti pogrešno protumačena.

Miloš Marović, foto: Vijesti
Miloš Marović, foto: Vijesti

U izjavi pred članovima Odbora za politički sistem i pravosuđe Katnić je pojasnio kako su došli do sporazumnog priznanja krivice za Miloša Marovića, sina potpredsjednika DPS Svetozara Marovića, u slučaju prodaje zemljišta u zaleđu plaže Jaz, kojom je Opština Budva oštećena za nekoliko miliona eura.

Podsjetimo, prema sporazumu sa tužilaštvom Marović će u zatvoru odležati 10 mjeseci i platiti 380.000 eura.

Specijalni tužilac Katnić kaže da će Marović vratiti onoliko za koliko je oštetio Opštinu Budva i državu u konkretnom slučaju:

„U tom predmetu jedno lice je ostvarilo protivpravnu korist u iznosu 380.000 eura i to lice sa kojim smo mi potpisali sporazumno priznanje krivice prihvatilo je da tu protiv pravnu korist u tom iznosu vrati, odnosno uplati u budžet Crne Gore. Paralelno sa ovim mi vršimo finansijsku istragu i utvrđujemo da li postoji imovina koja je pribavljena krivičnim djelom i koja će po Zakonu o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kriminalnom djelatnošću biti oduzeta, ukoliko to bude dokazano. Dakle, ne postoji niti jedna mogućnost da bilo koje lice zadrži protiv pravno stečenu imovinsku korist“, konstatuje Katnić.

Osim sa Milošem Marovićem, uskoro se očekuje potvrda i sporazuma o priznanju krivice sa bivšim gradonačelnikom Budve Lazarom Rađenovićem koji bi trebalo da prizna krivicu u dva slučaja.

O tome je govorio državni tužilac Ivica Stanković:

„Tom licu nije uopšte stavljeno na teret da je ono steklo protivpravnu imovinsku korist, pa da on nešto sada vraća. Njemu je samo stavljeno na teret da je drugom licu omogućio da stekne protivpravnu imovinsku korist, a to drugo lice, u ovom slučaju pravno lice, bi se obavezalo da vrati tako stečenu imovinsku korist u iznosu blizu 20 miliona eura. Ovom licu, bivšem predsjedniku Opštine, pored zatvorske kazne, bi bila izrečena i druga snakcija u vidu novčane kazne“. pojasnio je Stanković.

Na Odboru za politički sistem u Skupštini Katnić, Stanković i ministar pravde Zoran Pažin, osim o institutu sporazumnog priznanja krivice, govorili su i o drugim relativno novim institutima u okviru Zakona o krivičnom postupku kao i problemima u naimenovanju šefa specijalnog policijskog tima.

XS
SM
MD
LG