Dostupni linkovi

NVO: Slučaj Nedić uvod u rehabilitaciju haških osuđenika


Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina osudila je u sredu pokušaje rehabilitacije kvislinškog predsednika Vlade Srbije iz Drugog svetskog rata Milana Nedića i ocenila da je reč o pripremi terena za rehabilitaciju ratnih zločinaca koji su osuđeni pred Haškim tribunalom.

"Rehabilitacije nacista i fašista imaju za cilj da se opravda zločinačka politika Srbije devedesetih i strašni zločini koje su u ime te politike učinjeni u ratovima na prostoru bivše SFRJ. Ove rehabilitacije predstavljaju pripremu terena za rehabilitaciju ratnih zločinaca koji su osudjeni pred Haškim tribunalom", navela je Građanska Vojvodina u saopštenju.

Ocenjuje se da bi eventualna rehabilitacija Milana Nedića definitivno potvrdila da se država Srbija, bez obzira na retoričko-marketinško zalaganje za evropske integracije, nalazi na putu fašizma.

Građanska Vojvodina je ocenila da bi rehabilitacija Nedića bila i logična posledica rehabilitacije Draže Mihailovića, kojom se Srbija i "zvanično odrekla antifašizma" i pokušala da opravda brojne zločine koje su srpske kvinsliške snage počinile na prostoru bivše Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.

"Nažalost, rehabilitacije su posledica i politike koju su stranke demokratske provenijencije vodili u periodu posle 2000. godine, odnosno sramnog, zakonskog izjednačavanja partizanskog i četničkog pokreta", navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina je optužila aktuelnu vlast da svoju politiku gradi na nedemokratskim, autoritarnim, nacionalističkim temeljima, o čemu ne govore samo rehabilitacije, već i progon političkih neistomišljenika, kao i veliki broj pripadnika ekstremističkih pokreta koji su pušteni iz zatvora ili oslobođeni krivičnog gonjenja, ili su na druge načine nagrađeni u periodu od 2012. godine.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građnska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

XS
SM
MD
LG