Dostupni linkovi

SAD i Saudijska Arabija zatražile primirje u Siriji


John Kerry
John Kerry

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija su u ponedjeljak zatražile primirje i humanitarni pristup u Siriji te razgovarale o mogućem slanju posebnih saudijskih snaga na teren, prije međunarodne konferencije koja će se ove sedmice održati o tom ratu.

"Naš je veliki interes da riješimo probleme u regiji prije nego nas oni unište", upozorio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al Jubeir pred novinarima u Washingtonu, u društvu američkog kolege Johna Kerryja.

Kerry je kazao da dvije savezničke zemlje "intenzivno rade na tome da Međunarodna grupa za pomoć Siriji (ISSG, sedamnaest zemalja i tri multilateralne organizacije koje su donijele diplomatske smjernice o sirijskom sukobu) bude kadra učiniti korak prema potpunom humanitarnom pristupu i potpunom primirju".

"Nadamo se da ćemo se, kada se ovih dana budemo vidjeli u Muenchenu, moći približiti tom cilju", istaknuo je Kerry.

Nakon susreta u Beču i u New Yorku krajem 2015. svjetske i regionalne sile, pa tako i Washington, Moskva, Rijad i Teheran okupljeni unutar ISSG-a, trebaju se u četvrtak sastati u Muenchenu kako bi pregovarali o zaustavljanju rata u kojemu je u pet godina poginulo 260.000 ljudi a milioni su izbjegli.

Na donatorskoj konferenciji za pomoć Siriji održanoj u Londonu 3. februara zapadne zemlje skupile su više od deset milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG