Dostupni linkovi

Napetosti na granici Severne i Južne Koreje


Sjevernokorejska mornarica
Sjevernokorejska mornarica

Dok iz sveta stižu osude zbog lansiranja rakete Severne Koreje, što je jednoglasno osudio i Savet bezbednosti, na granici dve Koreje u ponedeljak rastu napetosti.

Južnokorejska mornarica ispalila je u ponedeljak ujutro hice upozorenja severnokorejskom patrolnom brodu na pomorskoj granici između dve zemlje, dan nakon što je Pjongjang saopštio da je lansirao posmatrački satelit uz pomoć rakete dugog dometa.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da je severnokorejski brod ušao u njene teritorijalne vode u utom moru. "Brod se ubrzo povukao posle upozorenja", dodalo je ministarstvo.

U međuvremenu, američki državni sekretar Džon Keri pozvao je telefonom ministre spoljh poslova Južne Koreje i Japana da razgovaraju o severnokorejskom lansiranju satelita uz upotrebu tehnologije za balističke rakete, saopštio je Stejt department.

Kako se navodi u saopštenju, Keri je u razgovoru sa dvojicom ministara potvrdio "čvrstu američku posvećenost" bezbednosti i odbrani svojih saveznika i rekao da lansiranje "preti međunarodnom miru i bezbednosti".

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da će Tokio imati „snažan i odlučan odgovor“ na raketno testiranje Pjongjanga. On je naveo i da će se pojačati sankcije protiv Severne Koreje.

Prethodno je Savet bezbednosti UN "oštro osudio" lansiranje rakete u deklaraciji usvojenoj jednoglasno, posle konsultacija iza zatvorenih vrata.

Savet se obavezao da brzo usvoji novu rezoluciju, na kojoj se radi već nekoliko nedelja, kojom bi se pooštrile sankcije protiv Pjongjanga, kao odgovor na ispaljivanje rakete i na poslednju nuklearnu probu koju je Severna Koreja izvela 6. januara.

Ambasador Južne Koreje pri UN O-Džun izrazio je zabrinutost zbog postupka severnog suseda.

„Ovim lansiranjem i testom nuklearne bombe prošlog meseca, Severna Koreja šalje jasnu poruku da je ne samo jedina država koja u 21. veku razvija nuklearno naoružanje, već i da je odlučna da i dalje prkosi zajednici država i da predstavlja pretnju miru i bezbednosti čitavog sveta. Kao što su ukazali predednik Saveta Bezbednosti UN i moje kolege – ambasadori SAD i Japana, to je potpuno neprihvativo“, naglasio je južnokorejski ambasador.

Ambasadorka SAD pri UN Samanta Pauer naglasila je značaj ujedinjenog međunarodnog odgovora.

„Ubrzani razvoj nuklearnog programa Severne Koreje predstavlja ozbiljnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti. Ne samo suseda Severne Koreje, već miru i bezbednosti čitavog sveta“, rekla je ambasadorka.

Severna Koreja sprovela je tri atomske probe koje koriste nuklearnu fisiju, 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog tih proba, toj zemlji su uvedene međunarodne sankcije.

Do sada nijedna hidrogenska bomba nije upotrebljena u ratne svrhe, ali su sprovedena nuklearna testiranja.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

EU je ocenila najnoviji potez Severne Koreje kao "još jedno otvoreno i teško kršenje" obaveza te zemlje i pozvala Pjongjang da uđe u dijalog sa međunarodnom zajednicom, prenosi AFP.

Severna Koreja je u nedelju ujutru lansirala u svemir dalekometnu raketu, javili su svetski mediji. Državna televizija Severne Koreje objavila je da je lansiranje, koje je naredio vođa Kim Džong UN, bio kompletan uspeh.

Severna Koreja lansirala raketu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00


XS
SM
MD
LG