Dostupni linkovi

Kurc: Zaštititi granicu sa Makedonijom i Srbijom


Sebastian Kurc
Sebastian Kurc

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zatražio je saradnju zemalja krize kad je reč o zaštiti granice sa Makedonijom i Srbijom.

On je, pred neformalni sastanak šefova diplomatija EU, istakao da, sve dok obezbeđenje grčko-turske granice ne funkcioniše, treba da se sarađuje sa Makedonijom, Srbijom I drugima u cilju obezbeđivanja Šengenskog prostora.

Kurc smatra tri varijante takve saradnje mogućim - najmanja bila bi bilateralna, najveća evropska, a srednja, da se pojedine države udruže.

U Švedskoj I Sloveniji postoji slično raspoloženje kao u Austriji I interesovanje za takvom saradnjom, naglasio je on dodajući da je zaustavljanje imigranata pre granice Austrije u interesu te zemlje.

Prema njegovim rečima, do sada Turska ne ispunjava očekivanja u vezi smanjenja broja izbeglica.

“Moramo već sada voditi paralelno razgovore sa Makedonijom I Srbijom”, naglasio je on dodajući da ako nema rešenja na grčko-turskoj granici mora da se solucija pronađe na nekoj drugoj granici.

Takođe je zatražio smanjenje sredstava za države koje ne žele readmisiju odbijenih tražilaca azila.

Sve zemlje u Evropi imaju problem što brojne zemlje porekla ne prihvataju svoje građane, odbijene tražioce azila, konstatovao je Kurc.

XS
SM
MD
LG