Dostupni linkovi

Političke turbulencije (ne)će uticati na nastavak NATO integracija


Zastava Crne Gore i NATO-a, 2015.
Zastava Crne Gore i NATO-a, 2015.

Nakon što je Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za polovinu februara najavio početak pristupnih pregovora Crne Gore o ulasku u tu Alijansu, otvorilo se pitanje koliko na njihov tok mogu da utiču turbulencije na crnogorskoj političkoj sceni, u susret parlamentarnim izborima?

Sagovornici RSE, međutim, ne očekuju da će politička dešavanja zakočiti Crnu Goru u ispunjavanju njene dalje agende na putu ka NATO-u.

"Naravno da će razgovori na relaciji NATO-Crna Gora početi krajem februara, kako je to i najavio generalni sekretar. U ovom momentu ne postoji nijedan ozbiljan ili vidljiv razlog da se ti razgovori, odnosno ta komunikacija, uspori ili da prestane zbog bilo kog unutrašnjeg političkog razloga", stav je Aleksandra Dedovića iz nevladine organizacije Alfa centar.

Pristupanje Crne Gore Sjevernoatalantskoj alijansi i unutrašnji politički procesi, u susret parlamentarnim izborima, nijesu nužno povezani, ocijenila je u izjavi za RSE Gudrun Elizabet Štajnaker, njemačka ambasadorka.

"To su naravno paralelni tokovi, koji nijesu direktno vezani jedan uz drugi proces. Ali, naravno da će i NATO gledati na to što se dešava na unutrašnjoj političkoj sceni Crne Gore. I obrnuto, mislim da će politički akteri i partneri u Crnoj Gori, paziti na to da se ti procesi smatraju ne samo kao nešto paralelno", ističe ambasadorka.

Da aktuelna politička dešavanja u Crnoj Gori Brisel posebno ne zabrinjavaju, u četvrtak je konstatovala portparolka Maja Kocijančič, Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost.

Maja Kocijančič
Maja Kocijančič

Poručila je kako u Evropskoj Uniji očekuju da će Crna Gora pronaći rješenje trenutne situacije, kako bi njene institucije mogle dalje da napreduju u sprovođenju reformi neophodnih za proces pristupanja Evropskoj uniji.

Sam premijer Đukanović u srijedu je za skupštinskom govornicom, povodom izglasavanja povjerenja njegovoj vladi, apostrofirao kako će NATO tema doći u fokus za godinu ili godinu i po, kada će Parlament u novom sazivu biti u prilici da se izjasni o pozivnici za ulazak u taj vojno-politički savez.

"Prema tome, ostavimo to pitanje da o njemu razgovaramo tada kada mu dođe vrijeme", istakao je crnogorski premijer.

Aleksandar Dedović kaže kako je siguran da će prekompozicija u Parlamentu i na široj političkoj sceni, koja će se krunisati izborima, rezultirati Parlamentom u kome će najmanje dvije trećine poslanika biti za NATO. Uvjeren je da će, u međuvremenu, Crna Gora nastaviti da ispunjava svoje obaveze i zadatke iz agende Sjevernoatlanstke alijanse.

"Svi zadaci koji su nam, na neki način, sugerisani i sa samita u Velsu, pa i sa zadnjeg Ministarskog sastanka u Briselu, kada je pozivnica poslata, će se ispunjavati određenom dinamikom. Možda će unutrašnja politička situacija uticati na brzinu, ali ne i na kvalitet svih tih zadataka. Pitanje podrške građana, odnosno pitanje podrške javnosti ovim procesima, nešto je što ostaje trajan, kontinuiran i možda i najveći izazov u svemu ovome", riječi su Dedovića.

I na okruglom stolu u Podgorici o NATO-u u četvrtak, zaključeno je kako je potrebno da Crna Gora nastavi započete reforme. Tom prilikom predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić poručio je kako nema bolje odbrane Crne Gore od uspostavljanja demokratije i snažne pravne države.

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

U vezi sa tim, dodao je kako će uspostavljanje fer i slobodnih izbora umnogome uticati na ratifikaciju pozivnice Crnoj Gori u državama članicama NATO-a.

"Ne možemo imati stablo bez korijena, a demokratija je taj korijen. Pravo građana da slobodno izaberu vlast. Dakle, to je nešto što će itekako uticati na proces ratifikacije. On ne mora biti problem u javnosti, ali može biti problem u odlučivanju", poručio je Krivokapić.

Akcenat na organizovanje parlamentarnih izbora koji će biti nesporni za sve, kao primaran zadatak za Crnu Goru u ovoj godini, stavlja i njemačka ambasadorka Štajnaker, ističući kako je to stav i Evropske Komisije i delegacije EU u Podgorici.

"Sljedeći izbori će biti posmatrani i unutar zemlje i van zemlje, posebno od Evropske unije, koliko su slobodni fer. To je ključno za stabilnost Crne Gore. Mislim da su i crnogorska vlada i opozicija svjesni toga, da je to ključni proces. Naravno, ima prepreka, ima problema, ali se sigurno neko iz vana neće umiješati. Mi smo posmatrači i mi smo tu da pomažemo, ali sada mora sama Crna Gora i sve njene političke snage da riješe ta bitna pitanja koja su vezana za izbore", zaključuje njemačka ambasadorka.

XS
SM
MD
LG