Dostupni linkovi

Sirijska opozicija neće biti u Ženevi u petak


Prizor iz Sirije
Prizor iz Sirije

Sirijska opozicija neće biti sutra u Ženevi za početak posrednih mirovnih pregovora s predstavnicima sirijskih vlasti pod pokroviteljstvom UN, rekao je agenciji Frans pres portparol opozicije.

"Da, sastanci u Ženevi počeće sutra i mi nećemo biti tamo jer još nismo doneli odluku", rekao je Monzer Mahos, portparol Visokog odbora za pregovore (HNC).

To telo specijalno je formirano u decembru prošle godine da predstavlja glavne političke i oružane opozicione grupe u Siriji tokom indirektnih pregovora sa režimom Bašara al Asada.

Mahos je rekao da će predstavnici opozicije nastaviti svoje pregovore sutra.

Prethodno je izaslanik UN za Siriju uputio poziv da se pregovori u Ženevi održe i ocenio u poruci upućenoj direktno sirijskom narodu da je pet godina rata suviše dugo.

"Videli ste dovoljno konferencija. Ova ne sme da popadne", rekao je Stefan de Mistura u video poruci, aludirajući na prethodne sastanke organizovane od početka sukoba u Siriji u martu 2011. koji su svi propali.

On je rekao da sirijski narod sada treba da pozove svoje delegate da odu na konferenciju i da ne smeju da propuste tu priliku.

XS
SM
MD
LG