Dostupni linkovi

Epl očekuje prvi pad prihoda za 13 godina


Američki gigant Epl predviđa prvi pad prihoda u 13 godina, jer je zabeležio najsporiji rast isporuka ajfona (iPhone) ikada na ključnom kineskom tržištu koje pokazuje znake slabljenja, što upućuje na mogući završetak eksponencijalnog rasta te tehnološke grupe, izveštava Rojters.

Kompanija je saopštila u utorak da je prodala 74,8 miliona ajfona u prvom kvartalu njene fiskalne godine, okončanom 26. decembra, koji je bio prvi ceo kvartal u pogledu prodaje ajfona 6S i ajfona 6S Plus. Rast isporuka od samo 0,4 procenta je najsporiji otkako je ovaj proizvod izbačen na tržište 2007. godine.

"Očekuje se da će prodaja ajfona pasti u tekućem tromesečju u odnosu na isti period prošle godine", izjavio je generalni direktor Epla, Tim Kuk, na konferenciji sazvanoj za analitičare, na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja.

Prihodi kompanije su u porasli u minulom kvartalu za 1,7 odsto na godišnjem nivou, na rekordnih 75,9 milijardi dolara, iz kojih je generisan profit od 18,4 milijarde dolara, u odnosu na dobit od 18 milijardi u istom periodu prethodne godine.

Usporeniji rast prihoda se, osim usportavanju tražnje, pripisuje i visokom kursu dolara, zbog čega padaju prihodi američkih kompanija na stranim tržištima. U proteklih godinu dana vrednost dolara prema korpi najvažnijih svetskih valuta porasla je oko 9,0 procenata.

Prema proceni kompanije, rast američke valute "koštao" je Epl u proteklom kvartalupet milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG