Dostupni linkovi

Grčka pod pritiskom EU zbog izbjeglica


Ministri unutrašnjih poslova EU zatražili su danas od Grčke da uloži veće napore radi zaštite spoljnih granica EU i kontrolisanju priliva izbjeglica, a neki su čak zaprijetili Atini da će biti isključena iz zone Šengena.

EU je preduzela različite korake u cilju pružanja finansijske pomoći Atini da bi se uhvatila u koštac sa krizom, ali mnoge članice vjeruju da Atina to ne koristi dovoljno, navodi AFP.

Austrija i Njemačka zatražile su od Atine da učini više da smanji priliv izbjeglica koje preko mora dolaze iz Turske, što je postala glavna ruta za njihov dolazak u Evropu.

"Grčka mora da pojača svoje granične resurse i prihvati pomoć", rekla je austrijska ministrica unutrašnjh poslova Johana Mikl-Lajtner.

Ona je upozorila je da će se, ako se ništa ne bude promijenilo u obezbjeđivanju spoljne granice EU, šengenska međa pomjeriti u pravcu Centralne Evrope.

Ministrica je, pred Savjet ministara unutrašnjih poslova EU u Amsterdamu, poručila svojim kolegama da ostaje odluka Vlade Austrije o ograničneju prihvata azilanata.

Austrija, Njemačka i još nekoliko članica Šengen zone već su uvele privremene kontrole na svojim granicama.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer zatražio je od Grčke da "uradi svoje domaće zadatke".

"Želimo da sačuvamo Šengen, želimo zajednička evropska rješenja, ali vrijeme nam ističe", upozorio je on dodavši da je ključ za rešenje migrantske krize dogovor sa Turskom o zaustavljanju priliva migranata.

XS
SM
MD
LG