Dostupni linkovi

Crnogorska Skupština o povjerenju Vladi


Crnogorski parlament danas na prvoj vanrednoj sjednici, počinje raspravu o zahtjevu za glasanje o povjerenju Vladi.

Na Kolegijumu predsjednika parlamenta dogovoreno je da izlaganja poslanika koji učestvuju u raspravi traju po deset minuta. Vlada je 28. decembra prošle godine odlučila da Skupštini podnese zahtjev za glasanje o povjerenju.

Ističe se da je kriza u odnosima partnera u vladajućoj koaliciji (DPS- SDP) kulminirala ocjenama da je Vlada tehnička i da je njeno trajanje politički racionalno do trenutka donošenja odluke o pozivu NATO za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Crnom Gorom.

"Kako je taj najvažniji prioritet državne politike Crne Gore u 2015. godini uspješno obavljen, stekli su se uslovi da se na Ustavni način provjeri politički legitimitet Vlade i da se političkim partijama koje smatraju da nema podršku parlamentarne većine, pruži prilika da glasanjem protiv delegitimišu izvršnu vlast u državi", kaže se u obrazloženju.

Pitanje svog povjerenja Vlada, kako se navodi, postavlja sa željom da pokaže odgovoran odnos prema izbornoj volji građana na parlamentarnim izborima 2012. godine.

Dosadašnji kolicioni partner SDP najavila je da neće dati povjerenje vladi, dok su manjinske stranke najavile da će glasati za povjerenje. Opoziciona Pozitivna Crna Gora, u nedjelju veče je najavila da će usloviti podršku vladi pristajenjem na otvranje vlade i za druge partije čime bi se "omogućila priprema uslova za fer izbore".

XS
SM
MD
LG