Dostupni linkovi

Keri: Za dan-dva jasnije o mirovnim pregovorima o Siriji


Američki državni sekretrar Džon Keri izjavio je danas da se nada da će tokom naredna dva dana biti jasnija situacija u vezi s mirovnim pregovorima o sirijskom sukobu, koji su planirani da danas počnu u Ženevi.

"Imaćemo taj sastanak i pregovori će početi, biće jasnije, nadam se, u roku 24 ili 48 sati", izjavio je Keri novinarima tokom posete Laosu, prenosi AFP.

Keri je kazao da je imao niz razgovora s ključnim akterima, uključujući svoje francuske, turske, ruske i saudijske kolege.

Takodje je razgovarao i sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom kako bi "osigurao da su svi na istoj strani" uoči početka pregovora.

"Razgovaramo o modalitetima prekida vatre, o načinima izgradnje poverenja", rekao je Keri.

Predstavnici sirijske vlade i opozicije trebalo je da se danas sastanu u Ženevi, kako je predvidjeno mirovnim planom koji su usvojile UN.

Pregovori će, medjutim, verovatno biti odloženi, zbog neslaganja po pitanju opozicionih grupa koje mogu da učestvuju u mirovnom procesu.

Povodom nedavnih izjava sirijskih zvaničnika da neće činiti ustupke za pregovaračkim stolom, kao i prigovora nekih predstavnika opozicije da su primorani na pregovore, Keri je rekao da te izjave samo odražavaju "tenzije" i "glasine".

Keri je dodao da su zemlje koje podržavaju opoziciju i dalje ujedinjene i da podrška SAD neprijateljima sirijskog predsednika Bašara el Asada ostaje čvrsta, preneo je AP.

"Stav SAD se nije promenio. I dalje podržavamo opoziciju, politički, finansijski i vojno", rekao je Keri.

Američki zvaničnik je rekao da će novi sastanak Medjunarodne grupe za podršku Siriji verovatno biti odan 11. februara.

XS
SM
MD
LG