Dostupni linkovi

Taktiziranje Srbije oko neuhićenja Šešeljevih suradnika


Serbia, Belgrade, Vojislav Seselj and his associates 24jan2016

Raspravno vijeće Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) naložilo je državi Srbiji mjesečna izvještavanja o izvršenju naloga za uhićenjem suradnika vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja – u vezi sa optužbom za potkupljivanje i zastrašivanje svjedoka. Rok za slanje prvog izvještaja isteći će 1.veljače ove godine.

Nalog za uhićenjem podnesen je još početkom prošle godine, no optuženi se nisu predali niti su privedeni. Optuženi su poručili – kako u Haag ne misle otići dobrovoljno, a državni organi Srbije - da će samo poslati mjesečni izvještaj koji je zatražio Međunarodni sud UN-a.

Haški sud je potkraj prošle godine objavio tajni nalog za uhićenjem troje državljana Srbije – zbog nepoštivanja suda - prijetnjama i podmićivanjem svjedoka sa suđenja vođi srbijanskih radikala Vojsilavu Šešelju. Nalog za uhićenjem je objavljen javno, nakon što ga vlasti države Srbije – nisu izvršile gotovo godinu dana. Na nalogu za uhićenjem su se našli Šešeljevi odvjetnici – Petar Jojić i Vjerica Radeta, ujedno i parlamentarna zastupnica, kao i četnički vojvoda Jovo Ostojić.

Ne žele se predati

Radeta je potom ubrzo na predstavljanju Šešeljeve knjige u Beogradu objasnila – zašto neće otići dobrovoljno kako bi se suočila s optužbama.

„Nikakva optužnica, nikakvi pritisci neće promeniti moj odnos prema zločinačkom Haškom tribunalu. To je anti-srpski tzv.sud u kojem su samo pripadnicima moga naroda izrečene drakonske kazne. Zato ja Haškom tribunalu ne verujem, zato ja ne priznajem Haški tribunal i zato tamo nikada neću dobrovoljno otići“, navela je optužena.

Vojvoda Ostojić također je poručio kako neće otići u Haag, optužujući pri tom međunarodni sud za optužbe koje se njemu stavljaju na teret.

„Napisao sam knjigu – kako su nas optuživali i tjerali da svjedočimo protiv dr.Šešelja i Slobodana Miloševića „Haški svedok“ – evo je ovde. Sve što su od nas tražili okrenuli su naopako i sad smo to mi. Ja sam za to da se suprotstavimo, da tamo ne idemo. Ja tamo ne idem ni mrtav.“, govorio je okupljenima u Sava centru.

Šešelj tvrdi da se ne krši zakon o suradnji s Haškim sudom

Radeta i Ostojić dobili su podršku od svog vođe Šešelja u suprotstavljanju međunarodnoj pravdi zbog čega bi Srbija mogla imati diplomatske sankcije budući da je puna suradnja s Haškim sudom – preduvjet priključenja Europskoj uniji. Šešelj je pak ustvrdio kako se neizručenjem optuženih – ništa neće prekršiti, koristeći pri tom situaciju za politički obračun s disidentima iz Srpske radikalne stranke.

„Mi smatramo da ni ovaj naprednjački režim nema nikakvog pravnog osnova za izručenje bilo kod Srbina optuženog za nepoštivanje Haškog tribunala – jer jednostavno to kazneno djelo nije predviđeno ni u Zakonu o suradnji koji je donesen prije više godina, niti je predviđeno u Sporazumu o suradnji Srbije i Haškog tribunala.“, naveo je svoje mišljenje na novinskoj konferenciji najave predstavljanja knjige.

Podsjetimo, Šešelju se sudi zbog zapovjedne odgovornosti nad zločinima počinjenim od strane dobrovoljaca u Vojvodini, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini (1991-1993), a trenutno se nalazi u Srbiji na privremenoj slobodi zbog zdravstvenog stanja. I njemu je prošle godine nakon niza javnih istupa naloženo vraćanje u Hag kako bi mu se odredile mjere privremenog puštanja, no ni to se također nije dogodilo.

Šešelj već tri puta osuđen za nepoštivanje suda

Vođa radikala je i sam čak tri puta već osuđivan na Haškom sudu zbog nepoštivanja suda – otkrivanjem imena zaštićenih svjedoka optužbe u svojim knjigama i tekstovima. Pred sudom je izjavio kako je to napravio namjerno – te da neće odustati od te prakse.

„Jer ja sam odlučio da se ovdje protiv mene vodi 10 postupaka za nepoštivanje suda. I onda nam ostaje još 7.“, ustvrdio je prilikom rasprave na 2.suđenju za nepoštivanje suda 2010.godine, kada je već bila pokrenuta i 3.optužnica.

Mnogi svjedoci insajderi tužiteljstva tijekom dugotrajnog suđenja Šešelju mijenjali su iskaz kojim su prvo inkriminirali svog vođu.

U nalogu za uhićenjem Šešeljevih suradnika objašnjen je i cijeli slučaj, odnosno kako su svjedoci tjerani na otkazivanje suradnje s tužiteljstvom te mijenjanje svojih iskaza o ratnim zločinima, davanjem čak i lažnih informacija. Rasplet situacije očekuje se tijekom godine, budući da Haški sud neće odustati od naloga za procesuiranjem optuženih.

Za nepoštivanje suda predviđena je kazna zatvora do 7 godina i/ili novčana kazna do 100 tisuća eura.

VIDEO: Prvo stupanje Šešelja pred sud u vezi sa 3.optužnicom za nepoštivanje suda

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG