Dostupni linkovi

Pronađena olupina stare njemačke podmornice


Olupina stare njemačke podmornice pronađena je u blizini obale Norfolka, istočne engleske pokrajine. Podmornicu su otkrile tvrtke koje se bave razvojem elektrana na vjetar, piše BBC .

Riječ je o modelu U-31 koji je u siječnju 1915. godine naletio na minu u Sjevernom moru te potonuo sa svih 35 članova posade, a njegova je lokacija ostala nepoznata do danas.

Ova je podmornica bila jedna od prvih 11 iz serije U-31, koje je Njemačka carska mornarica naručila između 1912. i 1915. godine. Označene su brojevima od 31 do 41, a sve je snašla neslavna sudbina - osam je potonulo, a tri su se predale.

Povjesničari su ovo otkriće već nazvali značajnim, a treba napomenuti kako su tvrtke koje se bave projektiranjem vjetroparkova naletjele na više od 60 različitih olupina u protekle dvije godine. Većina je bila poznata od prije, ali je pronalazak ove podmornice potpuno neočekivan.

"Čini se da je podmornica u izvrsnom stanju, iako je više od sto godina ležala na dnu mora", rekao je za BBC morski arheolog Mark Dunkley.

Njemačka je tijekom Prvog svjetskog rata imala 375 podmornica, a pokrivale su dobar dio Atlantika i drugih mora. Tijekom rata potopljene su 202 podmornice, a od 17 000 mornara koji su na njima služili, poginulo je njih 5.100.

XS
SM
MD
LG