Dostupni linkovi

Mektić: Zaštiti nacionalne i bezbjednosne interese BiH


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić istakao je da BiH, kao član "Anti-ID"( anti- "Islamska država") koalicije, daje snažnu podršku svim antiterorističkim inicijativama i da je spremna da podrži i prioritete predložene u bezbjednosnoj Strategiji dunavske regije.

On je na Ministarskoj konferenciji o borbi protiv terorizma u dunavskom regionu, koja se održava u Sofiji, istakao da veliki bezbjednosni izazov za sve zemlje Evrope predstavljaju nova dinamika terorizma, ratni sukobi i konflikti širom svijeta, odlasci građana Evrope na ratišta u Iraku i Siriji, te njihov povratak iz zona sukoba, kao i migraciona kriza.

"Efikasno odgovoriti na ove prijetnje bezbjednosti, te zaštititi prije svega vlastite nacionalne bezbjednosne interese, ali i doprinijeti sveukupnoj sigurnosti regije i miru i stabilnosti u svijetu obaveza je koja se postavlja pred sve države regije", rekao je Mektić.

Mektić je posebno podržao unapređenje saradnje i razmjene operativnih informacija u oblastima granične sigurnosti i obavještajnog rada, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Tokom konferencije razgovarano je i o razvijanju saradnje u oblastima zaštite i spasavanja, odnosno zaštite kritične infrastrukture.

Ovaj skup organizovan je u okviru Prioritetne oblasti broj 11 ("Sigurnost") iz Evropske strategije za dunavski region, kojeg zajednički koordinišu Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke te Ministarstvo za unutrašnje poslove, izgradnju i transport pokrajine Bavarske.

XS
SM
MD
LG