Dostupni linkovi

Tusk upozorio: Preostalo dva mjeseca da se spasi Šengen


Evropskoj uniji preostala su dva mjeseca da stavi migracijsku krizu pod kontrolu ili će se suočiti s ukidanjem mnogo hvaljene Šengenske zone slobodnog putovanja, upozorio je u utorak predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

"Statistike tokom božićnog perioda nisu ohrabrujuće jer je više od 2.000 migranata svakodnevno stizalo u EU", poručio je Tusk poslanicima na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u francuskom gradu Strazburu, prenosi DPA.

"Samit EU 17. i 18. marta bit će posljednji momenat da uvidimo kako ta strategija funkcionira; ako ne, suočit ćemo se s teškim posljedicama kao što je propast Schengena", kazao je.

Dvadesetšest zemalja iz Šengenske zone dopuštaju svojim građanima da putuju širom bloka, bez pasoša ili graničnih kontrola.

Zona slobodnog putovanja na snazi je od 1985.

"Cijena nepostojanja Šengena je veoma visoka", poručio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker parlamentu, ukazujući na brojne prekogranične radnike i saobraćajne kompanije u Evropi.

Neke članice Šengena već su počele ponovo uvoditi unutrašnje granične kontrole u paničnom nastojanju da suzbiju priliv izbjeglica.

Više od milion migranata riskiralo je svoje živote u prošloj godini da se domogne Evrope, od kojih su mnogi bježali pred ratom u Siriji. Priliv je stvorio napetosti između evropskih zemalja i opteretio je lokalne resurse.

XS
SM
MD
LG