Dostupni linkovi

Evropski parlament u četvrtak glasa o SSP sa Kosovom


Evropski parlament glasaće u srijedu ili u četvrtak o Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova, što je prvi formalni korak Kosova na putu ka EU, navodi se u saopštenju za medije EP.

Da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu o njemu moraju pozitivno da se izjasne poslanici iz 47 članica Evropske unije, na redovnom januarskom zasijedanju EP u Strazburu, koje će trajati od 18. do 21. januara.

Evropski poslanici debatovaće o Sporazumu sa Kosovom u srijedu poslijepodne, a glasanje je zakazano za četvrtak rano ujutro.

Sporazum sa Kosovom, koji ima za cilj unapredjivanje političkog dijaloga i trgovine sa EU, potpisali su kosovski premijer Isa Mustafa i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federica Mogherini u oktobru 2015. godine. Kosovski parlament ratifikovao je sporazum u novembru.

Sva pitanja koja se navode u Sporazumu u nadležnosti su EU i države članice neće morati pojedinačno da ga ratifikuju, navodi se u saopštenju.

Ovo je posljednji sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će EU potpisati sa nekom od zemalja i teritorija Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG