Dostupni linkovi

UN: Za pomoć ugroženima godišnje potrebno 40 milijardi dolara


UN su procijenile da je za humanitarnu pomoć ugroženima u konfliktima i prirodnim katastrofama potrebno 40 milijardi dolara godišnje.

Kako je navedeno, za pomoć ugroženima nedostaje 15 milijardi dolara, a među prijedlozima kako da se nadoknadi taj iznos je mali dobrovoljni porez na ulaznice za fudbalske utakmice i ostale sportove, avionske karte, koncerte i druge manifestacije.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun predstavio je izvještaj o finansiranju humanitarne pomoći u kojem se navodi da svijet troši oko 25 milijardi dolara za humanitarnu pomoć za 125 miliona ljudi koji su ugroženi ratovima i pirodnim katastrofama, što je 12 puta više u odnosu na 2000. godinu.

"Iako se izdvajaju rekordni iznosi za plemenite humanitarne akcije, darežljivost nikada nije bila tako nedovoljna", rekao je Ban Ki Mun u Dubaiju.

Upozorava se da će, ako se trenutni trend nastavi, troškovi humanitarne pomoći dostići inos od 50 milijardi do 2030. godine.

U izvještaju UN pozivaju se vlade sa većim bogatstvom da obezbijede više humanitarne pomoći.

Dodaje se da je 31 od 33 zemalja sa muslimanskom većinom pogođeno konfliktima, a da 1,6 miliona sirijskih izbjeglica ima smanjene obroke, kao i da 750.000 njih nije u mogućnosti da pohađa školu.

"Nažalost, lakše je isporučiti humanitarnu pomoć nego ulagati u politička rješenja", navodi se u izvještaju.

U izvještaju UN takodje se poziva na prestanak rivalstva između humanitarnih organizacija i agencija za razvoj.

XS
SM
MD
LG