Dostupni linkovi

ATP negira da nije reagovala na navode o korupciji


Čelnici Udruženja teniskih profesionalaca (ATP) oštro su danas demantovali tvrdnje da se nije adekvatno reagovalo na informacije da je bilo koji igrač bio umiješan u namještanje mečeva.

Izvršni direktor ATP-a Kris Kermoud rekao je to na današnjoj konferenciji za medije u Melburnu, odgovarajući tako na navode BBC i Bazfida (Buzzfeed), koji su u noći između nedjelje i ponedeljka objavili da imaju dokaze o nameštanju, kao i da ATP nije reagovao na prijave o tome.

"Jedinica za integritet tenisa (TIU) i teniske vlasti apsolutno odbacuju bilo kakve navode da su dokazi o namještanju zataškavani iz bilo kog razloga, kao i da nisu temeljno istraživani. Izveštaji BBC i Bazfida odnose se na dogadjaje od prije oko 10 godina, ali mi ćemo svakako istražiti sve nove informacije, jer uvjek to radimo", rekao je Kermoud.

TIU je osnovana 2008. godine i zadužena je za borbu protiv korupcije u tenisu. Ona je do sada osudila i suspendovala desetine igrača, uglavnom niže rangiranih.

U izvještaju BBC i Bazfida navodi se da su tokom istrage dobili nove informacije i da su razgovarali sa desetinama sagovornika, ali nisu objavljena imena, osim Nikolaja Davidenka i Martina Vasala Arguela.

Njihov meč iz 2007. godine u Sopotu prekinut je kada su kladionice otkazale sve uplate zbog sumnjivih aktivnosti. To je izazvalo istragu ATP-a. U izvještaju se navodi i da osmoro tenisera koji su ranije namještali sada učestvuje na Australian openu.

Izvještaj navodi da je Davidenkov meč bio namješten, ali je prvi čovek ATP-a rekao da mora da postoji konkretan dokaz da bi se igrač suspendovao.

On je istakao da ATP ne toleriše korupciju.

"Istrage TIU donijele su 18 presuda, od čega je šest doživotnih suspenzija. Imamo politiku nulte tolerancije po ovom pitanju. Ne opuštamo se, stalno smo na oprezu po ovom pitanju", rekao je Kermoud.

XS
SM
MD
LG