Dostupni linkovi

Makedonski premijer najavio da će deponovati ostavku


Makedonski premijer Nikola Gruevski najavio je večeras da sutra podnosi ostavku koja će stupiti na snagu 100 dana uoči izbora.

Na konferenciji za novinare Gruevski je rekao da će pisanu ostavku deponovati kod predsednika skupštine.

"Sutra ujutru predaću predsedniku Sobranja pisanu ostavku na funkciju predsednika vlade koja će stupiti na snagu sto dana pre datuma za koji su zakazani izbori", rekao je Gruevski.

Gruevski je još rekao da je danas napravio važan korak i da na narednim izborima neće gubiti vreme na stara prepucavanja već će se fokusirati na ozbiljna pitanja i planove.

Gruevski ostavku podnosi u skladu sa dogovorom o rešavanju političke krize u Makedoniji koji je postignut 2. juna, uz posredovanje EU i SAD, nakon višemesečne političke krize.

Dogovor koji su potpisali lideri SDSM i VMRO DPMNE i dve najveće stranke Albanaca u Makedoniji (DUI i DPA) predvidja niz zakonskih ;i ;institucionalnih promena, kao i da 100 dana pre izbora premijer Makedonije i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski podnese odstavku kako bi bila formirana prelazna vlada, koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore. Po tom dogovoru prelazna vlada trebalo je da bude formirana najkasnije 15. januara da bi vanredni parlamentarni izbori bili održani 24. aprila.

"Držim se dogovora i želim da konačno prekinem neizvesnost i da problemi i konflikti ostanu iza nas, želim da zemlja krene napred i da jača", rekao je Gruevski.

On je naglasio da njegova ostavka pokazuje snagu i veru u demokratiju.

XS
SM
MD
LG