Dostupni linkovi

Rastu tenzije zbog napada na žene u Nemačkoj


Protesti ekstremno desničarske Pegide zbog napada u Cologneu
Protesti ekstremno desničarske Pegide zbog napada u Cologneu

Priredila: Milena Mitrović

Seksualni napadi na žene i nekoliko pokušaja pljačke tokom novogodišnje noći u Kelnu, Štutgartu i Hamburgu izveli su napadači većinom sjevernoafričkog i arapskog porijekla, što je dodatno podgrijalo tenzije protiv migranata u ovoj državi.

Istraga je pokrenuta protiv 19 napadača, od kojih je najviše državljana Maroka i Alžira.

Više od 500 prijava zaprimila je policija u Kelnu, nakon novogodišnjih napada na glavnoj Željezničkoj stanici u tom gradu, kada su uglavnom maltretirane žene, a neke od njih navodno i silovane.

Sve ovo je dodatno podgrijalo tenzije u Njemačkoj protiv tzv. “politike otvorenih vrata” kancelarke Angele Merkel.

Službe bezbjednosti raspolažu podacima da su u pitanju osobe sa kriminalnom prošlošću, kao i da je većina njih učestvovala u sličnim napadima i na trgu Tahrir u Kairu, prije tri godine.

Grupa nezadovoljnih građana, uglavnom pripadnika desničarskog pokreta Pegida protestovala je u subotu pozivajući kancelarku Angelu Merkel da podnese ostavku. Na napade petardama, policija je odgovorila vodenim topovima.

Dan kasnije u Kelnu je grupa oko 20 ljudi, nanijela lakše tjelesne povrede šestorici Pakistanaca i jednom Sirijcu. Pretpostavlja se da su napadi na migrante potekli sa društvenih mreža pozivima na tzv. “večernju šetnju”.

Savezni ministar pravde Hajko Mas smatra da su napadi za Novu godinu bilii organizovani i poziva da zbog grupe napadača ne treba kriviti sve izbjeglice i migrante.

Naravno da među milion ljudi mora biti i onih koji su skloni kriminalu“, kaže Mas i dodaje da „nema nikakvih podataka kako je stopa kriminaliteta povećana zato što je Njemačka primila milion izbjeglica“.

I ministar unutrašnjih poslova Njemačke Tomas d Mezije smatra da zbog nedavnih napada ne treba stvarati negativnu klimu prema svim migrantima. Istovremeno poziva na uvođenje strožijih zakona.

Prije svega neophodno je pronaći i kazniti napadače, zatim pod hitno treba izmjeniti zakon”, kaže Mezije.

Ministar unutrašnjih poslova savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija, Ralf Jeger naveo je i da je policija napravila veliki propust, jer nije na pravi način odreagovala u vrijeme napada.

U protekloj godini više od milion izbjeglica stiglo je u Njemačku. Kancelarka Angela Merkel, koja je zbog tzv.”politike otvorenih vrata” najviše kritikovana u javnosti, nedavno je izjavila da će razmotriti izmjene zakona kako bi se ubrzao proces deportacije migranata koji počine krivično djelo.

Prestupnici koji pljačkaju ili napadaju žene moraju da osjete punu snagu zakona. Sve ovo se neće završiti samo na riječima. Sa našim koalicionim parterima pokušaćemo da donesemo najbolje izmjene zakona”, izjavila je Merkelova.

Prema policijskim izvještajima za vrijeme novogodišnje proslave na ulicama Kelna, grupa oko 1000 muškaraca koji su doputovali iz različitih gradova, opkolila je žene i zatim ih napadala. Slični incidenti prijavljeni su i u Švedskoj i Austriji.

XS
SM
MD
LG