Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za ratne zločine protiv kapetana Dragana


Protiv Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu zbog ratnog zločina, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj, saznaje agencija Hina.

Vasiljković je optužen da je kao komandant jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno kao komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, kao i tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Vasiljković se tereti i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na naselje Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac.

U optužnici se navodi da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bjeg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Hina navodi da je optužnica protiv Vasiljković podignuta u poslednji čas, dan uoči isteka roka, 9. januara. Da optužnica nije napisana do tog roka, Vasiljković bi morao da bude pušten da se brani sa slobode jer mu je u nekoliko navrata istražni zatvor produžavan.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG