Dostupni linkovi

Forbes: Najbolji za poslovanje u regionu Slovenija i Makedonija


Na listi zemalja najboljih za poslovanje američkog biznis magazina "Forbes" od zemalja regiona najbolje su plasirane Slovenija i Makedonija, a najslabije Srbija.

Slovenija je na 20. a Makedonija na 39. mjestu na listi zemalja najboljih za poslovanje, ispred Srbije, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i Mađarske i Grčke.

Na Forbsovoj listi Mađarska je na 42. mjestu, a od 44. do 46. mesta su Rumunija, Bugarska i Hrvatska.

Crna Gora je na 49. mjestu liste najboljih zemalja za biznis, Grčka je na 50. mjestu, Albanija je 69, BiH je 78, a Srbija poslednja među zemljama regiona i nalazi se na 83. mjestu.

Na prvom mjestu liste koja je objavljena krajem prošle godine je Danska za kojom slijede Novi Zeland, Norveška, Irska i Švedska. U prvih deset slijede Finska, Kanada, Singapur, Holandija i Velika Britanija.

Švajcarska je na 12, Njemačka na 18, Sjedinjene Američke Države na 22, Japan na 23, Austrija na 28. mestu liste Forbesa.

Na listi Forbesa najboljih zemalja za biznis nalaze se 144 zemlje, a posljednja je Čad.

Zemlje su rangirane na osnovu 11 kriterijuma, među kojima su pravo na imovinu, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (lična, finansijska, tržišna, zaštita i bezbjednost investitora).

Prilikom pravljenja te liste korišćeni su podaci Freedom Housea, Heritage fondacije, Transparency Internationala.

XS
SM
MD
LG