Dostupni linkovi

Đurić: Priština nije poštovala sporazum o telekomunikacijama


Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas da Priština ne poštuje sporazum o telekomunikacijama i da dok to ne uradi ne treba da očekuje da joj Srbija da ono što hoće.

"Priština to nije uradila i dok to ne uradi to neće moći, nemojte da očekujete da mi njima dajemo ono što oni hoće, a da nismo dobili ono što treba da dobijemo", rekao je Đurić za RTS, na pitanje o pozivnom broju.

Đurić je objasnio da sporazum o telekomunikacijama od 25. avgusta omogućava "Telekomu Srbije" da radi na cijeloj teritoriji Kosova, da ponovo pokrene mobilnu mrežu, ali sa licencama, da nema nikakvih pozivnih brojeva između centralne Srbije i Kosova i međunarodnih povišenih tarifa, a da Srbija sa druge strane traži još jedan dodatni pozivni broj za sebe.

"Srbija za sebe traži još jedan dodatni pozivni broj, koji se neće birati kada zovete iz Beograda i Prištine, ali će ako Priština ispoštuje sporazum kod Međunarodne telekomunikacione unije biti vlasnik još jednog pozivnog broja, kao što je Kina vlasnik pozivnih brojeva za Hong Kong", objasnio je Đurić.

Upitan za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), Đurić je rekao da će to za Srbiju biti "tema svih tema" u predstojećem nastavku dijaloga, navodeći da Beograd u nastavku razgovora od Prištine očekuje da poštuje datu riječ i obaveze i da za takav stav ima podršku međuanarodne zajednice.

"To će za nas sigurno biti tema svih tema, ali i zaštita naše kulturne baštine, imovine, status SPC. Imate 84.000 kuća i stanova koji su još uvjek uzurpirane, a koliko je onih koji nisu prijavili da su im kuće i imanja oteti", naveo je Đurić.

Upitan za izjavu kosovskog premijera Isa Mustafe da će Priština nastavak dijaloga usloviti viznom liberalizacijom za Kosovo, Đurić je naveo da Srbija probleme želi da rješava kroz dijalog, a ne kroz ucjene.

XS
SM
MD
LG