Dostupni linkovi

Danska uvodi kontrolu granice sa Njemačkom


Danska je danas saopštila da će pojačati kontrolu južne granice prema Njemačkoj, kako bi obuzdala priliv izbjeglica bez dokumenata.

To je danas izjavio danski premijer Lars Loke Rasmusen, poslije odluke Švedske da traži lične dokumente na uvid svim putnicima koji u zemlju dolaze vozom iz Danske.

Vlasti u Stokholmu su saopštile da će svi putnici koji žele da uđu u Švedsku morati da imaju neki lični dokument - ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

"Jednostavno smo morali da reagujemo na odluku Švedske. Uvodimo privremene kontrole, ali na uravnotežen način", rekao je danski premijer.

U isto vrijeme iz Berlina je upozoreno da su Šengen i sloboda kretanja u opasnosti.

"Sloboda kretanja je veoma dragocjena. Šengen je veoma važan, ali je u opasnosti", rekao je portparol njemačkog ministra vanjskih poslova Martin Šafer, povodom odluke Danske da uvede kontrolu na granici prema Njemačkoj i ograničenja koja je uvela Švedska.

Portparol kancelarke Angele Merkel Štefan Zajbert nije direktno komentarisao odluku Kopenhagena rekavši da je danski premijer razgovarao sa kancelarkom i da je za izbjegličku krizu potrebo sveobuhvatno evropsko rješenje.

XS
SM
MD
LG