Dostupni linkovi

Njemačka pozvala Rijad i Teheran da obnove diplomatske odnose


Njemačka vlada pozvala je u ponedjeljak Saudijsku Arabiju i Iran da učine sve u obnovi diplomatskih odnosa upozorivši da će razvoj događaja u Saudijskoj Arabiji uticati na odluke Njemačke o daljem izvozu oružja toj zemlji.

"Pozivamo obje zemlje da iskoriste sve mogućnosti u uspostavljanju (diplomatskih) odnosa, prekinutih u nedjelju na inicijativu Saudijske Arabije", izjavio je u ponedjeljak u Berlinu portparol njemačke kancelarke Štefen Zajbert.

Portparol njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Martin Šefer izjavio je danas da rješenje krize u Jemenu i Siriji ne može biti pronađeno ukoliko se sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran ne pomire.

"S naše tačke gledišta, Bliski istok ima odgovornost prema svijetu. Međunarodna zajednica, među njom i Njemačka, godinama ulažu napore u rješavanju konflikta u regionu. Rijad i Teheran treba takođe da ulažu napore u rješavanju tih kriza", dodao je Šefer.

Njemačko Ministarstvo privrede saopštilo je da će pratiti razvoj događaja u Saudijskoj Arabiji i da će shodno tome donositi odluke o izvozu oružja i druge opreme toj zemlji.

Saudijska Arabija je važan kupac proizvoda njemačke odbrambene industrije.

Njemačka opozicija je zatražila od vlade u Berlinu da preispita svoje odnose s Rijadom.

Pogubljenje šiitskog sveštenika Nimra Bakera el Nimra, oštrog kritičara saudijskih vlasti u subotu u Saudijskoj Arabiji, izazvalo je proteste u Teheranu gdje je gađana saudijska ambasada. Saudijska Arabija je posle toga odlučila da prekine diplomatske odnose s Iranom.

XS
SM
MD
LG