Dostupni linkovi

Erdogan: Kurdski lideri trebaju platiti zbog govora o autonomiji


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan podržao je danas odluku suda o pokretanju krivičnog postupka protiv lidera glavne prokurdske stranke, ocjenjujući da ti lideri "moraju da plate" zbog govora o autonomiji Kurda u Turskoj.

Erdogan je ocijenio da liderima prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) Selahatinu Demirtašu i Figenu Juksekdagu treba da bude ukinut poslanički imunitet u okviru istrage pokrenute zbog njihove "protivustavne kriminalne radnje".

Tursko pravosuđe pokrenulo je u ponedjeljak istragu protiv Demirtaša i Juksekdaga zbog "kriminalne radnje" u suprotnosti s turskim Ustavom.

"Ono što su oni rekli, nesumnjivo predstavlja zločin. Moraju da plate cijenu. Ne možemo da tolerišemo izjave koje pozivaju na podjelu zemlje", rekao je Erdogan.

Demirtaš je nedavno rekao da Kurdi u Turskoj treba da odluče da li će živjeti u autonomiji ili "pod tiranijom jednog čoveka". Demirtašova izjava je izazvala nezadovoljstvo turskih nacionalističkih struja, koje smatraju da njegova izjava predstavlja prijetnju jedinstvu turske države.

Demirtaš vodi Narodnu demokratstku stranku (HDP) koja je nanijela značajan udarac vladajućoj Partiji pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika ulaskom na tursku političku scenu poslije parlamentarnih izbora.

Erdogan ga od tada optužuje da podržava terorizam i separatizam.

XS
SM
MD
LG