Dostupni linkovi

Erdogan neće odustati od kampanje protiv kurdskih militanata


Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je u govoru povodom Nove godine obećao da će "očistiti" zemlju od pristalica Radničke partije Kurdistana, dodajući da je tokom 2015. godine "eliminisano" više od 3.000 "terorista".

"Turska ima priliku i odlučna je u namjeri da pobijedi terorističku separatističku organizaciju. Naše bezbednosne snage čiste planine i gradove od terorista i to će nastaviti da rade", rekao je Erdogan tokom tradicionalnog obraćanja povodom Nove godine koje je direktno emitovano na turskoj televiziji.

On je naveo da je ove godine "eliminisano 3.100 terorista" i izrazio žaljenje jer je u sukobima poginulo više od 200 policajaca, vojnika i civila.

Poslije dvije godine zatišja, nastavljeni su sukobi između turskih vlasti i pripadnika Radničke partije Kurdistana, čime su ugroženi mirovni pregovori, koji su počeli 2012. godine, kako bi bili okončani sukobi. U njima je do sada stradalo više od 40.000 ljudi.

Polovinom decembra počela je ofanziva turskih snaga protiv pobunjenika u distriktima Silopi Džizre, i Sur u Dijarbakiru, gdje većinu stanovnika čine Kurdi.

Prokurdska Demokratska narodna partija optužila je turske snage zbog, kako je navedeno, neprimjerenih operacija, u kojima je u decembru stradalo 56 civila.

XS
SM
MD
LG