Dostupni linkovi

Švajcarci predali dokaze SAD u slučaju FIFA


Švajcarske vlasti predale su danas američkim kolegama dokaze u vezi sa korupcijskim skandal u Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA).

"Dokazi se odnose na bankovne račune koji su navodno korišćeni za mito, a koji je povezan sa marketinškim pravima fudbalskih turnira u Latinskoj Americi i SAD", navodi se u saopštenju.

Niz dokaza će se koristiti u istrazi protiv nikoliko visokih zvaničnika FIFA-e, osumnjičenih za primanje mita i druga krivična djela.

Švajcarske vlasti su, takođe, saopštile da je zamrznuto 13 bankovnih računa na kojima je više od 80 miliona dolara dok se zakonski postupak ne okonča.

FIFA je saopštila da sarađuje i da će pružiti "sve relevantne informacije" potrebne u istragama koje se vode u Švajcarskoj i SAD.

Vlasti u SAD su tražile i dokaze o švajcarskoj marketinškoj agenciji ISL, koja je bila bliska FIFA-om. Švajcarci su saopštili da se ta dokumenta pregledaju kako bi se utvrdilo da li su relevantna za američku istragu.

Istraga o ISL se vodi zbog sumnje da je predsjednik FIFA Sep Blater posredstvom nje podmitio visoke sportske zvaničnike, uključujući i svog prethodnika Žoaa Avelanža 2001. godine.

Blater je ranije ovog mjeseca suspendovan na osam godina zbog drugog slučaja, zajedno sa prvim čovekom Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišelom Platinijem.

XS
SM
MD
LG