Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za ratne zločine protiv Zlatana Jelića


Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Zlatana Jelića, rođenog 1970. godine u Mostaru, državljanina BiH i Hrvatske. Jelić je široj javnosti poznat kao bivši predsjednik N. K. Široki Brijeg te kao član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca maja 1993. do mjeseca marta 1994. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije R BiH i HVO-a, u svojstvu komandanta 1.radne vojne Vojne policije HVO, te 1. lakojurišne vojne VP HVO, te komandanta koji je pod kontrolom imao sve jedinice HVO-a na području Mostara, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba.

U optužnici se navodi da su, u okviru širokog i sistematičnog napada snaga HVO-a i Vojne policije HVO, na bošnjačko civilno stanovništvo na području Mostara, počinjeni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Navedeni zločini su počinjeni prisilnim etničkim čišćenjem, prisilnim progonom i premještanjem žena i djece na teritoriji pod kontrolom A RBiH, nezakonitim zatvaranjem bošnjačkog stanovništva u više logora i objekata za zatvaranje, mučenjem i zlostavljanjem žrtava, prisilnim odvođenjem žrtava u živi štiti ili na prinudne radove na prvoj liniji bojišnice, prilikom čega su bili izloženi vatrenim dejstvima i dovođeni u opasnost po život.

XS
SM
MD
LG