Dostupni linkovi

Kalići oslobođeni optužbi za pranje novca


Viši sud u Bijelom Polju
Viši sud u Bijelom Polju

Vijeće Višeg suda u Bijelom Polju, kojim je presjedavao sudija Vidomir Bošković, oslobodilo je Safeta Kalića, njegovu suprugu Aminu i brata Mersudina optužbi za pranje novca. Kalićima se na teret stavljalo pranje skoro osam miliona eura koji su poticali od trgovine narkoticima. Kako je obrazloženo u oslobađajućoj presudi ta tvrdnja tužilaštva nije dokazana.

Rožajac Safet Kalić, njegova supruga Amina i brat Mersudin su presudom Višeg suda u Bijelom polju oslobođeni optužbe da su od 2005 do 2011 godine oprali 7,7 miliona eura koji je potekao iz preprodaje narkotika.

„Optuženi, Mersudin Kalić, Safet Kalić i Amina Kalić sa ličnim podacima kao u spisima, oslobađaju se od optužbe“, naveo je predsjedavajući sudskog vijeća Vidomir Bošković.

Kako je bilo navedeno u optužnici Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, Kalići su putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikrili način pribavljanja novca za koji su znali da potiče od prodaje droge. Jedan od organizatora kriminalne grupe bio je, prema optužnici, Mersudin Kalić koji je zbog prodaje droge već bio pravosnažno osuđen u Njemačkoj na 11 godina. Obrazlažući oslobađajuću presudu, sudija Vidomir Bošković je saopštio da tokom postupka nije dokazano da su Kalići prali novac tako što su novac od prodaje narkotika ulagali u banke i legalne poslove firmi pod njihovom kontrolom. Sudija Bošković je saopštio da to nije potvrdio ni vještak, niti su banke prijavljivale bilo kakve sumnjive transakcije, a koje su povezane sa računima Kalića:

Safet Kalić
Safet Kalić

„Na osnovu svih raspoloživih dokaza, prije svega na osnovu nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke, ovaj Sud nije mogao prihvatiti da je utvrđeno, da je novac koji je korišćen u poslovanju privrednih društava optuženih u spornom periodu imao bilo kakvu vezu sa novcem pribavljenim izvršenjem krivičnog djela iz oblasti narkotika, a zbog čega je pravosnažno osuđen Mersudin Kalić presudom u Ahenu 1996 godine. Istovremeno od strane banaka preko kojih su poslovali optuženi i njihova privredna društva, Uprava za sprječavanje pranja novca nije obavještavana o bilo kakvim sumnjivim transakcijama. A što upućuje na zaključak da novac ili dio novca, koji je korišćen za poslovanje privrednih društava optuženih, nema nikakvu vezu sa novcem koji eventualno potiče od krivičnog djela iz oblasti narkotika“, rekao je sudija.

Tokom postupka Mersudin Kalić nije sporio da je svojevremeno osuđen u Njemačkoj zbog krijumčarenja narkotika, ali je negirao da je novac iz kriminalnih radnji korišćen u poslovanju kompanija njegovog brata Safeta Kalića. I Amina Kalić je tokom postupka negirala krivicu. Njihov branilac, advokat Dragoljub Đukanović, je očekivao oslobađajuću presudu:

„Kao što sam i nakon završne riječi rekao, moje mišljenje i moje očekivanje je da je jedina moguća zakonita odluka je bila da oni budu oslobođeni od optužbe što je sud danas i uradio. Nema ni jednog jedinog dokaza da novac koji je služio za poslovanje firmi potiče iz bilo kakvog krivičnog djela. Nego naprotiv“, tvrdi Đukanović.

Iz Specijalnog tužilaštva je kasno popodne saopšteno će u daljem toku postupka, nakon što mu bude dostavljena prvostepena presuda, izjaviti žalbu na donijetu odluku. Kako je saopštio sudija Bošković, troškovi postupka padaju na teret budžeta države, a pravo žalbe je dozvoljeno petnaest dana nakon prijema pisane presude. Crnogorsko Specijalno tužilaštvo je 2011. godine pokrenulo istragu protiv Kalića i privremeno blokiralo njihovu imovinu.

Safet Kalić je godinama bio u bjekstvu. Podgorički Interpol je još 2011. godine raspisao potjernicu za njim zbog optužbi za pranje više miliona eura stečenih od prodaje heroina u Njemačkoj.

U oktobru prošle godine Kalić je uhapšen u Beču sa lažnim kosovskim pasošem. Austrija je Safeta Kalića izručila Njemačkoj koja ga potraživala za djela počinjena 1994 godine. Potom je Viši sud u Bijelom Polju tražio od njemačkog pravosuđa da odobri izručenje Kalića Crnoj Gori. Njemačka je odobrila izručenje Kalića, ali tek poslije okončanja postupka koji se u toj zemlji vodi protiv njega i poslije izdržane kazne.

Kalić je prije nekoliko godina bio u fokusu javnosti kada je objavljen snimak sa njegove svadbe kojoj su prisustvovali i visoki funkconeri Agencije za nacionalnu bezbjednost.

XS
SM
MD
LG