Dostupni linkovi

BiH Parlament raspravlja o budžetu za 2016.


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je da objedini raspravu u prvom i drugom čitanju o Prijedlogu zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza za 2016. godinu, što znači da poslanici neće moći predlagati amandmane na predloženi budžet, te da se odmah po obavljenoj raspravi glasa o ovoj tački dnevnog reda.

Raspravu o prijedlogu budžeta otvorio je poslanik SNSD-a Nikola Špirić ističući da je pristalica toga da BiH u tekućoj ima budžet za narednu godinu, ali da je za to da se o budžetu raspravlja u redovnoj proceduri, u prvom i drugom čitanju.

"Mislim da ove godine nije bilo potrebe za objedinjavanjem rasprave u prvom i drugom čitanju te da je trebalo dati priliku poslanicima da raspravljaju u amandmanskoj fazi", dodao je Špirić.

On je posebno kritikovao smanjenje tekuće budžetske rezerve BiH za 2016. godinu.

Jasmin Emrić iz SDA nezadovoljan je što su poslanici sedam dana prije sjednice dobili Prijedlog zakona o budžetu i smatra da je to nedovoljno da se prouči ovako ozbiljan dokument.

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović raspravu je bazirao na podsjećanju na kritike koje je SDA u prošlom mandatu, kada je bio opozicija, upućivao na iznos budžeta institucija BiH od 950 miliona KM, koliko iznosi i budžet za 2016. godinu.

Replicirao mu je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović iz SDA, navodeći da je SDP napravio grešku kad je bio u vlasti dozvolivši da fiskalni okvir spadne na 950 miliona. "Sad samo radimo u tom okviru", rekao je Džaferović.

Prijedlogom zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za narednu godinu, koji je predložilo Predsjedništvo BiH, budžet iznosi 1.720.637.818 KM.

Od ovog iznosa, za finansiranje institucija BiH predviđeno je 950.000.000 KM, a za servisiranje spoljnog duga 770.637.818 KM. Izdvajanje za servisiranje spoljnog duga veće je za 157.000.000 KM u odnosu na ovogodišnji budžet.

Za budžetsku rezervu predviđeno je 959.000 KM.

XS
SM
MD
LG