Dostupni linkovi

Izetbegović: Treći entitet ne dolazi u obzir


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je na novogodišnjoj konferenciji za novinare te stranke da treći entitet, cijepanje kantona i podjela Mostara ne dolaze u obzir.

Izetbegović je prokomentarisao I najavljeni dolazak Aleksandra Vučića na obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

"Nije lako na Balkanu približavati narode nakon onoga kroz šta smo prošli prije 20 godina. Tu gospodin Vučić ima dobre namjere. Međutim, oscilacije su očigledne. Nakon 9. januara osvanut će i 10. januar. Mi ćemo nastaviti da približavamo ove zemlje u smjeru interesa građana", kazao je Izetbegović.

On je kazao da će se u Istanbulu biti održan samit na kojem će, između ostalih, učestvovati premijer Srbije i Bih, Aleksandar Vučić i Denis Zvizdić.

"Bit će razočaravajućih momenata i onih boljih koji idu naprijed. Dešavat će s ono što je u interesu naroda i država. Bitno je imati lidere koji prepoznaju pravi interes, koji ne prodaju narodu istrošene nacionalističke floskule. Žao mi je što sam povrijedio nečije emocije tim 9. januarom. Ali, i naše emocije su povrijeđene kada se slavi dan kada je neko odlučio da se s nama raziđe. Proći će to i uvjeren sam da ćemo sa Vučićem i liderima u BiH pronaći pravi put i način", kazao je Izetbegović.

XS
SM
MD
LG