Dostupni linkovi

Rekordan deficit Saudijske Arabije zbog pada cena nafte


Saudijska Arabija ove godine je zabilježila rekordan budžetski deficit od 98 milijardi dolara zbog pada cijena nafte, saopštilo je danas saudijsko ministarstvo finansija.

Prihodi su ove godine bili 162 milijarde dolara, što je znatno ispod projektovanog nivoa, kao i prihoda 2014.godine, dok su troškovi porasli na 260 milijardi dolara, rekli su zvaničnici ministarstva, a prenosi France press.

Za sljedeću godinu, Rijad predviđa budžetski deficit od 87 milijardi dolara s izdacima od 224 milijarde i prihodima od 137 milijardi dolara, prenijela je agencija AP.

Iako je deficit 2015. godine bio rekordan za Saudijsku Arabiju, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, on je manji od očekivanog.

Međunarodni monetarni fond procijenio je da će Saudijska Arabija imati deficit od 130 milijardi dolara.

Prihodi od nafte čine 90 odsto prihoda Saudijske Arabije koja s proizvedenih oko 10,4 miliona barela dnevno predstavlja najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte.

Nafta je od ljeta 2014. godine izgubila više od 60 odsto vrijednosti. Analitičari ocjenjuju da je Saudijska Arabija dijelom krivac zbog ovog pada pošto insistira na odbrani svog udjela u tržištu i odbija da smanji proizvodnju.

XS
SM
MD
LG