Dostupni linkovi

Nastavljeno suđenje za napad na Vučićevog brata


Suđenje žandarmima za napad na braću premijera i gradonačelnika Beograda Srbije Andreja Vučića i Predraga Malog nastavljeno je danas u Višem sudu ispitivanjem jednog od oštećenih, pripadnika vojne policije Saše Jovanovića.

Pred Višim sudom za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog i na dvojicu pripadnika vojne jedinice Kobre tokom Parade ponosa 2014. godine, sudi se osmorici pripadnika Žandarmerije.

Svi okrivljeni su na početku suđenja, krajem avgusta, negirali krivicu i naveli da su 28. septembra 2014. godine postupali po zakonu, bez prekomjerne upotrebe sile.

Advokati odbrane ponovili su danas zahtjev da oštećeni pripadnici vojne policije budu oslobođeni čuvanja vojne tajne za događaje na Paradi ponosa 2014., jer smatraju da su vrijeme i mjesto na kojima je planirano da djeluju odlučujuće činjenice za dalji tok suđenja i zatražili da se odloži ispitivanje Jovanovića.

Sudija je odbila da se ispitivanje svjedoka odloži, ali je navela da će sud razmotriti skidanje vojne tajne.

Tužilac i zastupnici oštećenih naveli su da bi otkrivanje vojne tajne moglo da ugrozi bezbjednost premijera, ali i da su već dostavljena potrebna dokumenta koja se odnose na djelovanje vojne policije tokom Parade ponosa.

Odbrana žandarma tvrdila je da dostavljena dokumenta ne govore o tome šta su tačno bile nadležnosti vojne policije, gdje je trebalo da djeluju i da li je u njihovoj nadležnosti bila i zaštita brata predsjednika Vlade.

Odgovarajući na pitanja odbrane Jovanović je kazao da žandarme kojima se sudi nije poznavao, ali da je znao da će policijske snage biti raspoređene po cijelom gradu.

Upitan da li je znao da su ti policajci na službenom zadatku, kazao je da je znao, da im nije tražio da se legitimišu jer "su bili vidno obilježeni i bilo je jasno da je riječ policiji".

Upitan zašto nije policajcima izdao naređenje da se sklone, ako je već tu bio službeno, Jovanović je kazao da on nema ovlašćenja da naređuje policiji.

Jovanović je dodao da je trenutak kada je žandarm udario Andreja Vučića po leđima vidio samo na televizijskom snimku, ali ne i u toku samog incidenta.
Ne sjeća koliko ih je puta policija zaustavila, tačnije ne može da kaže da li su jednom ili dva puta rekli: "Ne možete da prođete".

XS
SM
MD
LG