Dostupni linkovi

Odluka o određivanju pritvora osumnjičenima u akciji "Rez" u toku dana


U Sudu BiH održano je ročište na kome je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora za osam osoba osumnjičenih za terorizam, koji su uhapšeni u akciji "Rez".

Pritvor je predložen za Elvira Muratovića, Kemala Murića, Semira Salkovića, Zulfu Alajbegovića, Edina Tabakovića, Darka Pecu, Elvira Mašića i Adisa Kešana.

Tužilac BiH Dubravko Čampara, obrazlažući prijedlog, rekao je da su ove sobe osumnjičena da su počinili krivično djelo organizovanje - pripadanje terorističkoj grupi, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Čampara je ponovio da traži pritvor za osumnjičene zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svjedoke ili saučesnike.

Čampara je posebno naglasio ozbiljnost krivičnog djela za koje je zaprijećena kazna zatvora duža od 10 godina, te činjenicu da bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo prouzrokovati narušavanje bezbjednosti i javnog reda i mira, te ugrožavanje bezbjednosti građana i imovine.

On smatra da bi boravak na slobodi ovih osoba dodatno uznemirio javnost s obzirom na to da su oni optuženi da su namjeravali da za Novu godinu, upotrebom eksploziva, ubiju oko stotinu ljudi, uključujući i dva policajca.

Čampara je naveo da je Tužilaštvo prijedlog za pritvor zasnovalo na nizu činjenica i materijalnih dokaza, kao i službenih policijskih zabilješki i drugih zapisnika.

Advokati osumnjičenih usprotivili su se prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora, navodeći niz primjedaba, da je taj zahtjev potpuno neosnovan, te da u nekim dijelovima nije usklađen ni sa zakonom.

Dvojica osumnjičenih, Elvir Muratović i Kemal Murić, nisu ustali u momentu ulaska sudije Hašije Mašović u sudnicu, ali, nakon kratke pauze tokom koje su ih advokati upoznali o njihovim obavezama, taj problem je riješen i ročište je nastavljeno.

Postupajući sudija Mašović najavila je da će u toku dana Sud BiH saopštiti konačnu odluku u vezi sa prijedlogom Tužilaštva o određivanju jednomjesečnog pritvora za osmoricu osumnjičenih.

U akciji "Rez", koja je 22. decembra realizovana prema nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeno je 11 osoba koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom terorizma i finansiranja terorizma, pripremanja krivičnog djela, podstrekivanja osoba na odlazak na strana ratišta, te u vezi sa kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

XS
SM
MD
LG