Dostupni linkovi

Sumnje da IDIL odobrava uzimanje organa


Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) odobrila je uzimanje ljudskih organa u skladu sa prethodnom odlukom vjerskih vođa iz ove organizacije, što podstiče sumnje da se grupa bavi krijumčarenjem organa, navodi se u dokumentu do kojeg su došle SAD.

U dokumentu koji nosi datum 31. januar 2015. godine, koji je Reuters dobio na uvid, piše da je opravdano uzimanje organa od živog zarobljenika radi spasavanja života muslimana, čak i ako je to fatalno po zarobljenu osobu.

Agencija nije mogao da potvrdi iz nezavisnih izvora autentičnost dokumenta, a američki zvaničnici kažu da je on pronađen među ostalim informacijama koje su američki specijalci sakupili na istoku Sirije u maju.

U dokumentu nema dokaza da se IDIL zaista bavi uzimanjem organa ili njihovim krijumčarenjem, ali postoji odluka vjerskih vođa kojom se to odobrava u skladu sa strogim tumačenjem islama.

Irak je ranije optužio IDIL za uzimanje organa i njihovo krijumčarenje radi ostvarivanja profita.

Američki zvaničnici kažu da ove informacije pružaju opsežan uvid u IDIL, način na koji ona dolazi do novca, kao i u zakone koji važe za njene pripadnike.

Irački ambasador pri UN Mohamed Ali Alkaim rekao je Reutersu da ove dokumente treba proučiti u Savjetu bezbjednosti UN kao dokaze protiv Islamske države Iraka i Levanta.

XS
SM
MD
LG