Dostupni linkovi

Dačić: Srbija neće podržati članstvo Kosova u UN


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće podržati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, koje bi značilo legalizaciju "jedostrano proglašene nezavisnosti Kosova", uključujući i Ujedinjene nacije.

Reagujući na izjavu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Majkla Kirbija da SAD smatraju da puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva i članstvo Kosova u UN, Dačić je u pisanoj izjavi rekao da Srbija i SAD imaju različito vidjenje "jednostano proglašene nezavisnosti Kosova".

On je dodao da se različito vidjenje Srbije i SAD o tom pitanju moglo videti i prilikom razmatranja zahteva za članstvo Kosova u Unesku.

"Kako i sam ambasador Kirbi kaže, po tom pitanju postoje i razlike izmedju stava SAD i Evropske unije, gde pet država nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Srbija neće menjati svoju principijelnu politiku, uz punu posvećenost dijalogu kao jedinom načinu za rešavanje svih otvorenih pitanja", naveo je Dačić.

Ambasador Kirbi rekao je da SAD ne traže da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Šta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, na Evropskoj uniji je da definiše, ali, po nama, to uključuje i članstvo Kosova u UN", rekao je Kirbi.

XS
SM
MD
LG