Dostupni linkovi

OPEC: Potražnja nafte smanjivaće se do 2020.


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopštila je danas da će se potražnja za sirovom naftom smanjivati do 2020. godine, ali ne toliko naglo kao što se ranije predviđalo.

U godišnjem izveštaju, OPEC je naveo da će morati da crpi 30,7 miliona barela dnevno do kraja godine, što je 1,7 miliona barela više nego što je predviđano prošle godine, ali za milion barela manje nego što je naftni kartel proizveo u novembru.

Novo predvđanje ističe izazove s kojim je suočen OPEC u nastojanju da odbrani udio u tržištu zbog jačanja rivala kao što su SAD i Rusija, naveo je Bloomberg dodajući da OPEC nastoji da obuzda širenje konkurencije, ali da krah cijena nafte ukazuje na troškove tog sukoba.

Cijena nafte tipa brent u ponedeljak je pala na 36,04 dolara, što je najniže u posljednjih 11 godina.

"Iako niže cijene nafte i dalje podstiču rast potražnje, njihov uticaj je ograničen drugim činiocima. Ukidanje subvencija i kontrole cijena za naftne proizvode u nekim zemljama, kao i poboljšanje efikasnosti, vjerovatno će ograničiti rast potražnje za naftom", naveo je OPEC.

OPEK procjenjuje da će do 2020. cijene nafte dostići 80 dolara nominalno, a realno 70,7 dolara. To znači da će vrijednost izvezene nafte u 2020. godini biti 218 milijardi dolara manja nego što je procjenjeno prošle godine.

XS
SM
MD
LG