Dostupni linkovi

Visoka zagađenost zraka u BiH: Preporučuje se nošenje zaštitnih maski


Dnevne koncentracije prašine sumpordioksida i dalje su veoma visoke, a naročito je kritično u jutarnjim i večernjim satima u Sarajevskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

Stručnjaci savjetuju da se bez prijeke potrebe ne izlazi iz kuće, a onima koji su primorani preporučeno je korištenje zaštitnih maski.

Zrak u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Kaknju i dalje je nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva.

Preporučuje se smanjenje boravka na otvorenom, ne treba provjetravati prostorije, ne treba se izlagati fizičkom naporu, a savjetuje se, po mogućnosti, odlazak na okolne planine.

"Preporuke se odnose na sve građane, i na one koji su zdravi i na hronične bolesnike. Visokorizična grupa i osjetljiva populacija, kada je riječ o zagađenju zraka, su svakako djeca. Zbog toga roditeljima savjetujemo da djeci naprave mehaničku zaštitu za nos i usta, koristeći hiruršku masku, ili gazu preko koje će staviti šal i neku maramu", poručila je u razgovoru za Klix.ba direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo dr. Sena Softić-Taljanović.

Kontaktirali smo nadležne u JU Apoteke Sarajevo, gdje su za Klix.ba istakli kako nije zabilježen naročit interes građana za kupovinu maski za zaštitu od aerozagađenja, ali da trenutno takve maske nije moguće kupiti, jer ih nema u rezervama, te da će biti nabavljene u naredna dva dana.

XS
SM
MD
LG