Dostupni linkovi

Federalni parlament BiH razmatra prijedlog budžeta


Predstavnički dom federalnog Parlamenta na današnjoj sjednici razmatra Prijedlog budžeta Federacije BiH (FBiH) za narednu godinu u iznosu od 2,6 milijardi KM.

Predviđeno je da poslanici usvoje i izmjene Zakona o budžetima u FBiH da bi se omogućilo finansiranje grada Mostara za narednu godinu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić rekao je na početku zasjedanja da je na predloženi budžet podneseno 39 amandmana.

Obrazlažući prijedlog budžeta, federalni premijer Fadil Novalić je naveo da je razlika između nacrta i prijedloga u 65 miliona KM i da je riječ o planiranim prihodima od prodaje tri preduzeća s manjinskim državnim kapitalom, za koja će početkom naredne godine biti raspisan tender.

Novalić je istakao da će se planiranih 65 miliona KM prihoda od privatizacije biti raspodjeljeno na način da tri miliona KM ide na transfer kapitalnim javnim preduzećima, 50 miliona KM drugim nivoima vlasti i fondovima za neizmirene obaveze za PIO/MIO, te 11,5 miliona KM za početak aktivnosti trajnog rješavanja smještaja institucija u Sarajevu i Mostaru.

Novalić je dodao da će milion KM biti izdvojen za set antikoruptivnih zakona, a milion KM za Federalnu upravu policije za povećanje aktivnosti na borbi protiv terorizma.

Govoreći o deficitu rekao je da on iznosi 712 miliona KM, a da 1,1 milijarda otpada na kredite.

XS
SM
MD
LG