Dostupni linkovi

Suđenje Naseru Oriću počinje 26. januara


Suđenje ratnom komandantu Armije BiH Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću optužnim za zločin nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine počeće 26. januara, saopštio je danas Sud BiH.

Na prvoj statusnoj konferenciji 24. novembra, tužilac Miroslav Janjić najavio je ispitivanje 30 svjedoka, među kojima će biti jedan zaštićeni svjedok, kao i izvođenje 63 materijalna dokaza.

Sud BiH potvrdio je 9. septembra optužnicu protiv Orića i Muhića za zločin nad ratnim zarobljenicima.

Oni se terete 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti, Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Orićeva odbrana tražila je od Haškog tribunala da naredi Sudu BiH da obustavi postupak za ratne zločine u Srebrenici protiv njega, s obzirom na to da mu se već sudilo za zločine i da je 2008. godine u Hagu pravosnažno oslobodjen krivice.

Tribunal u Hagu je 11. decembra odbio zahtjev Orićeve odbrane, navodeći da je Orić u Hagu oslobodjen krivice za druge ratne zločine.

Orić se brani sa slobode, ograničeno mu je kretanje samo na područje Federacije BiH, a ima i obavezu da se sedmično javlja nadležnim policijskim službama.

On je 26. juna izručen BiH iz Švajcarske, gdje je uhapšen 10. juna po potjernici Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u selima oko Srebrenice.

XS
SM
MD
LG