Dostupni linkovi

Protesti širom Srbije: Novinari ne kleče, premijeru ispunite obećanje


Novinari traže smenu ministra Gašića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Novinari traže smenu ministra Gašića

Ovde smo da bismo odbranili čast novinarske profesije, ali i svoje pravo na kritiku vlasti, jedna je od poruka sa protestnog skupa „Novinari ne kleče/predsedniče Vlade održite obećanje“ održanom u ponedeljak uveče ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Oko 200 medijskih radnika i građana podsetilo je premijera Aleksandra Vučića da je pre dve sedmice obećao da će smeniti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog vulgarne izjave koju je ovaj član Vlade uputio novinarki televezije B92. Obećanje nije ispunjeno, a novinari su u znak protesta iste večeri održali proteste u više gradova Srbije, javlja Dušan Komarčević.

Obraćajući se okupljenima ispred Vlade, novinarka nedeljnika „Vreme“ Tamara Skrozza podsetila je premijera Srbije na obećanje koje je dao javnosti:

„Pre 15 dana ste sa suzama u očima rekli da Bratislav Gašić ne može da ostane na mestu na kojem je. Gospodine Vučiću, dali ste reč. Narodna mudrost kaže da se čovek drži za reč, a vo za rogove. Krajnje je vreme da odlučite šta ste.“

Premijer će verovatno smeniti ministra Gašića, ali će on verovatno ostati na nekom uticajnom položaju, kaže za Radio Slobodna Evropa kolumnista Draža Petrović.

„Premijer se očigledno inati sad sa novinarima. Bojim se da je njemu teško palo to što su stvari izmakle njegovoj kontroli i što Gašića mora da smeni zbog jedne gluposti kakvu je izrekao u Trsteniku. Bojim se da on sad nama pokazuje da ne možemo mi njemu da određujemo kad će nekoga da smeni, nego, eto, on je bog u ovoj zemlji i uradiće kad mu to bude odgovaralo", ocenjuje Petrović.

Podsetimo, ministar odbrane je na konferenciji za medije u Trsteniku uputio reporterki TV B92 seksistički komentar da voli „novinarke koje lako kleknu“, nakon čega je premijer Vučić izjavio da za Gašića, za koga je inače imao samo reči hvale, nema više mesta u Vladi. No, dugogodišnja novinarka Antonela Riha za RSE ocenjuje da je dugačak spisak argumenata za smenu Gašića.

„Jako je neobično što se on uopšte našao na ovoj funkciji i što nije smenjen i pre ove uvrede koju je uputio našoj koleginici, jer mi ne znamo šta je ishod istrage o padu helikoptera; takođe, ne znamo koja je njegova stručnost, čuli smo za neki fakultet koji je završio, ali novinari nisu utvrdili ni koju srednju školu ima, ni gde je radio ni šta je radio, osim da je trgovao kafom, da ima dve televizije, da je u konfliktu interesa, a što je utvrdio Savet za borbu protiv korupcije. Dakle, mi mnogo toga ne znamo o ministru Gašiću, osim da ga premijer Vučić mnogo voli“, podseća Antonela Riha.

Novinarka Jovana Gligorijević istakla je da okupljeni novinari nisu tu samo zbog toga što premijer nije smenio ministra Bratislava Gašića, iako je to obećao, „već i zato što tražimo da se poštuje elementarna politčka pristojnost“.

„Stojimo ovde u ime svih žena koje dok rade svoj posao trpe seksizam, prostakluk i primitivizam. One sve to trpe u strahu od gubitka posla i ostanka bez sredstava za život. Takođe, stojimo ovde jer hoćemo da odbranimo svoje pravo na kritiku vlasti. Bez te kritike nema ni slobodnog novinarstva, niti slobode mišljenja uopšte. Stojimo i nas nije strah da budemo mete, jer je, kao što svi znate, u Srbiji danas meta svako ko se usudi da kaže makar jednu kritičku reč protiv ove vlasti“, rekla je Jovana Gligorijević u obraćanju okupljenima.

Sa novinarima su ispred Vlade, osim medijskih radnika, bile i Žene u crnom, ali i građani koji se ne bave novinarstvom.

„Studiram međunarodne odnose. Ovde sam kako bih podržala novinare, jer smatram da se bave jednom divnom profesijom i da treba građanima da pruže uvid u ono što se zaista dešava“, kaže Branka Vuković (20), dok njen prijatelj Milan Radivojević (25) dodaje:

„Ovde sam da dam podršku novinarima, da ukažem na to da naš premijer ne drži obećanje. Pitam se šta će biti sa drugim stvarima, kada za ovakvu stvar nije uradio ono što je rekao.“

Ovo je drugi put u poslednje dve sedmice da se novinari okupljaju ispred Vlade tražeći razrešenje ministra odbrane. U oba slučaja broj prisutnih je bio relativno mali. Antonelu Riha to ne iznenađuje. Ona podseća da su novinari u Srbiji svakodnevno izloženi uvredama.

„Ne mora to da bude samo psovka, nego i na konferencijama na novinare vi vidite sa kojim nipodaštavanjem neko neće da odgovori na pitanja. Mi smo odavno izgubili taj svoj status ’sedme sile’ ili bilo kakvo dostojanstvo. Tako da nije čudno što nas nema puno, ali ja ovde primećujem neke svoje kolege koji imaju relevantna imena i težinu u profesiju i jako mi je drago što sam u ovom, možda ne tako elikom, ali vrlo dobrom društvu“, ocenjuje naša sagovornica.

Draža Petrović je mnogo slikovitiji:

„Novinari su postali kao neki trubač u Dragačevu, koga možeš za neki skroman bakšiš da penješ na sto i da ga tretiraš kao nekog koga možeš da lako kupiš i zastrašiš.“

U takvim okolnostima, novinarka Tamara Skrozza je osim premijeru Vučiću, poruku uputila i kolegama:

„U svakodnevnoj borbi da preživimo sve ono što nam se zbiva, mi smo nekako zaboravili da oni ne postoje bez nas. Mi smo njima potrebniji nego oni nama.“

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije – koje je bilo jedan od organizatora skupa – rekli su da će se novinari okupljati sve dok predsednik Vlade ne ispuni svoje obećanje i da će se, ako je potrebno, protesti organizovati svakog ponedeljka.

FOTOGALERIJA: Protest novinara u Beogradu


Vlast mora da klekne pred građanima

Osim u Beogradu, skup "Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade održite obećanje" održan je i u Novom Sadu na Trgu slobode, dok je u Nišu organizovan ispred Narodnog pozorišta. Novinari su se okupili i u Kragujevcu, Boru i u Vranju.

Sa protesta u Kragujevcu, foto: Branko Vučković
Sa protesta u Kragujevcu, foto: Branko Vučković

Nekoliko desetina novinara i još toliko građana okupilo se u ponedeljak uveče po hladnom vremenu u Kragujevcu, a na protestu je bilo najviše članova Nezavisnog udruženja novinara Srbije koji su mirnim protestom izrazili solidarnost sa koleginicom Zlatijom Labović, dopisnicom B92 iz Kragujevca, javlja Branko Vučković.

Novinarka Gorica Gligorijević kaže za Radio Slobodna Evropa da je iznenađena velikim brojem novinara koji su se okupili na trgu, kao i podrškom koju su svojim prisustvom profesiji iskazali građani Kragujevca.

“Mi ne tražimo ništa drugo osim onoga što je premijer Vučić obećao da će da uradi, a to je da će još uvek aktuelnog ministra odbrane Gašića smeni sa te funkcije zbog onog strašnog seksističkog incidenta koji je učinio prema našoj koleginici, čime je uvredio i povredio ne samo nju, a njoj je bilo najstrašnije, već i sve novinarke, sve novinare i sve žene u Srbiji. Jedino što tražimo je da ta procedura za smenu ministra počne odmah”, kaže Gligorijevićka.

Neki od građana nosili su transparente na kojima je pisalo ”Ne klečimo”. Oni su simboličnim okupljanjem na trgu Kod krsta, sa koga su kretali svi protesti devedesetih godina prošlog veka protiv režima Sobodana Miloševića, zatražili od premijera Vučića da bez odlaganja pokrene proceduru za Gašićevu smenu i okonča taj postupak bez daljeg odlaganja.

Novinarski protest u Kragujevcu protekao je mirno, bez ikakvih incidenata i prisustva policije.

Protest za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića održan je i u Novom Sadu, javlja Norbert Šinković.

Više od pedeset novinara i građana okupilo se na protestu u ponedeljak uveče u centru Novog Sada. Oni su poslali poruku da je vreme da na primeru ministra odbrane Bratislava Gašića država pokaže da neće da toleriše mržnju prema ženama.

Tatjana Tucić na protestu u Novom Sadu, foto: Norbert Šinković
Tatjana Tucić na protestu u Novom Sadu, foto: Norbert Šinković

„Ponosna sam da u Novom Sadu postoje novinari i novinarke koji brane integritet struke i koji su na udaru boreći se protiv fašizma i korupcije. Ponosna sam i na to da su se okupili novinari da brane koleginicu koju je uvredio muškarac na poziciji moći. O položaju žena u Srbiji govore alarmantni podaci: u samo jednoj godini više hiljada žena žrtve su nasilja od strane muškaraca, a desetina njih je i ubijeno. A kakvu poruku šalje Vlada čiji ministar javno vređa novinarku? Poruka je jasna: vlast izbegava da preuzme odgovornost da stane na put nasilju nad ženama, da stane na kraj sistemskoj diskriminaciji žena“, poručila je sa skupa aktivistkinja za ženska i ljudska prava Tatjana Tucić.

Na protestu je govorila i novinarka Branislava Opranović. Ona je istakla da su političari ti koji moraju da kleče.

„Šaljemo poruku predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i njegovim ministrima da ne misle da ćemo ovo zaboraviti. Zahtevamo da odmah smene ministra odbrane. Novinari, novinarke ne kleče, ali ja sam ubeđena da i te kako ima razloga da ministri i predsednik Vlade kleknu. Da kleknu iz nekoliko razloga: iz bliže prošlosti to bi bila Srebrenica, Dubrovnik, Sarajevo. U današnje vreme oni moraju da kleknu pred građanima Srbije: nezaposlenim građanima, siromašnim građanima i gladnim građanima“, naglasila je ona.

Učesnici skupa nosili su transparente sa porukom: „Novinarke ne kleče“.

Sa protesta u Nišu, foto: Predrag Blagojević
Sa protesta u Nišu, foto: Predrag Blagojević

Ne samo da premijer pune dve nedelje nije predložio Gašićevu smenu, već je u svojim javnim nastupima relativizovao njegovu odgovornost i umesto jasne osude Gašića označio kao "mladog čoveka, koji ima budućnost u stranci", rečeno je u ponedeljak uveče na skupu održanom ispred Narodnog pozorišta u Nišu, javlja Predrag Blagojević.

Ispred pozorišta je u 19 sati bilo oko stotinu novinara i predstavnika civilnog sektora, ali bez kamera RTS i lokalnih televizija, koje su pod velikim uticajem vlasti.

Novinarka lokalnog City radija Ivana Petrović, jedan od inicijatora skupa, kaže da je prvobitni bunt počeo polako da splašnjava jer su se ljudi nekako zadovoljili vrlo brzo i olako datim obećanjem premijera da će on zbog toga što je uradio biti razrešen, stekao se utisak, odmah.

“Kako do toga nije došlo, evo već 14 dana, a u međuvremenu se na partijskom skupu praktično izvinjavao Gašiću zato što će da bude smenjen, misleći čovek mora sam sebi da postavi pitanje da li će do smene uopšte i doći. Zato je ovaj skup bitan, da se premijer podseti na obećanje koje je dao”, kaže Petrovićeva.

Skup je održan pod sloganom "Niš ne kleči".

XS
SM
MD
LG