Dostupni linkovi

Trgovinski pregovori Moskve, Brisela i Kijeva završeni bez rezultata


Poslednja runda trgovinskih pregovora Moskve, Brisela i Kijeva danas je završena bez uspeha, nekoliko dana posle stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju Ukrajine i EU, objavila je komesarka zadužena za trgovinu Sesilija Malmstrem.

Malmstrem je rekla da strane nisu uspele da se dogovore i da je taj vid pregovora završen.

Sastanak u Briselu smatran je poslednjom šansom da se postigne dogovor.

"Više neće biti trojnih pregovora ovog tipa", rekla je Malmstrem i dodala da nisu bili daleko od rešenja ali da danas "nije bilo dovoljno fleksibilnosti" ruske strane da bi se ono postiglo.

Moskva se protivi sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine koji stupa na snagu 1. januara, pošto smatra da će biti štetan za njenu privredu.

Malstrem je rekla da su bili spremni da nađu rešenja prihvatljiva za sve ali da je bila jako iznenađena ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina od 16. decembra kojim se suspenduje zona slobodne trgovine između Moskve i Ukrajine od 1. januara, kada stupa na snagu sporazum Ukrajine i EU.

Ona je rekla da je ta mera bila suprotna duhu trojnih pregovora, te navela da sporazum o slobodnoj trgovini EU i Kijeva ne može da se menja.

Ruski ministar Uljukajev je rekao da njihovi partneri nisu pokazali spremnost da uzmu u obzir zabrinutost Rusije vezanu za carinska i veterinarska pitanja, prenose ruske agencije.

Premijer Rusije Dmitri Medvedev potvrdio je danas da će Moskva proširiti embargo na prehrambene proizvode i na Ukrajinu. Embargo na ukrajinsku robu stupiće na snagu 1. januara 2016, kada stupa na snagu i zona slobodne trgovine izmedju Ukrajine i Evropske unije.

XS
SM
MD
LG