Dostupni linkovi

Sirijska opozicija protiv Asadove uloge u tranziciji


Predstavnik opozicije, nekadašnji premijer Sirije Rijad Hidžab ocenio je danas u Rijadu da predsednik te zemlje Bašar Asad ne bi trebalo da ima ikakvu ulogu u prelaznom periodu do konačnog okončanja gradjanskog rata i krize u toj zemlji.

Hidžab je uoči sastanka predstavnika 20 zemalja u UN, rekao da "mere za izgradnju poverenja" treba da se utvrde pre početka tranzicije, kao što je oslobadjanje zatvorenika, uklanjanje opsade u područjima koja su pod kontrolom pobunjenika i prekid vazdušnih napada.

Kako je ranije najavljeno, Hidžab će predvoditi opoziciju u pregovorima sa sirijskom vladom.

Oko 20 ministara spoljnih poslova razmatralo je danas na medjunarodnoj konferenciji u UN najteža pitanja za političko rešavanje sirijske krize i zaustavljenje gradjanskog rata, uključujući podelu grupa u Siriji na one koje će predstavljati opoziciju u mirovnim pregovorima u 2016. godini, i one koje će se smatrati terorističkim organizacijama.

Glavna sirijska opoziciona organizacija navela je da je 1. januar 2016. godine, kao datum početka mirovnih pregovora, "previše ambiciozan".

Sudbina Asada u političkoj tranziciji ostaje najveći izazov u odnosu na sva pitanja, navodi AP.

Šef jordanske diplomatije Naser Džoda kazao je da je predstavio liste koje su pojedine zemlje podnele o organizacijama koje smatraju terorističkim.

On je dodao da su pojedine zemlje "poslale 10, 15, 20 imena", a neke i više od toga.

Ministar spoljnih poslova Jordana kazao je da veruje da je uslov za naredni sastanak "postavljenje kriterijuma koji će pomoći u filtriranju liste".

AP navodi da su ostale ozbiljne razlike izmedju onih koji podržavaju Asadovu vladu, odnosno Rusije i Irana, i onih koji podržavaju sirijsku opoziciju, uključujući SAD, ključne evropske zemlje, Saudijsku Arabiju i Katar.

XS
SM
MD
LG