Dostupni linkovi

Majka Tereza uskoro svetica


Jedna škola u Indiji obeležava 104. rođendan Majke Tereze, 2014.
Jedna škola u Indiji obeležava 104. rođendan Majke Tereze, 2014.

Pripremila: Jasmina Lazić

Kako stvari stoje, Majka Tereza bi u sledećoj godini mogla da stekne status svetice.

Iz Vatikana je, naime, saopšteno da je papa Franja 17. decembra, na svoj 79. rođendam, dekretom priznao drugo po redu čudo koje se pripisuje čuvenoj misionarki i time dao "zeleno svetlo" da je Rimokatolička crkva proglasi za sveticu. Očekuje se da će biti kanonizovana Rimu, u septembru 2016. godine.

Čudo koje joj se pripisuje je izlečenje izvesnog Brazilca koji je patio od nekoliko tumora na mozgu, a da bi istraga bila provedena diskretno i valjano, Crkva nije obelodanila identitet tog čoveka.

Neobjašnjivo izlečenje dogodilo se, navodno, nakon što se njegova žena molila Majci Terezi dok je on bio u komi.

Po kanonima Rimokatoličke crkve, status sveca, odnosno svetice, stiče se nakon što se nedvosmisleno utvrdi da je osoba učinila najmanje dva čuda.

Prvo čudo koje se pripisuje Majci Terezi je izlečenje jedne Indijke od tumora u stomaku 1998. godine. Ime te Indijke je Monika Besra. Zahvaljujući tome, odnosno, činjenici da je papa Jovan Pavle II prihvatio ovaj čin kao autentičan, Majka Tereza je 2003., šest godina nakon smrti, beatifikovana, stekavši epitet "blažena".

Interesantno je da je procedura koja je je dovela do njene beatifikacije trajala kraće od svih ostalih u modernoj istoriji.

Papa Jovan Pavle II
Papa Jovan Pavle II

Naime, početkom 1999., nepune dve godine nakon smrti Majke Tereze, papa Jovan Pavle II je odlučio da zanemari uobičajeni period od pet godina, koliko se obično čeka da prođe od smrti osobe koja ulazi u proces kanonizacije i naložio da se njen slučaj pokrene odmah. Ovaj potez, možda, i najbolje svedoči o ugledu i popularnosti koje je uživala ne samo kod vernika, već i u crkvenim krugovima.

Beatifikacija, međutim, nije bila prvi korak ove časne sestre ka statusu svetice. Agnes Gonxha Bojaxhiu je rođena u Skoplju 1910. godine, ali je veći deo svog života provela daleko od domovine.

U indijskoj Kalkuti osnovala je katoličku redovničku zajednicu "Misionarke ljubavi" i skoro pola veka pomagala siromašnima, bolesnima, umirućima i siročadi.

Početkom sedamdesetih godina prepoznata je kao humanitarka, a 1979. godine dobila je Nobelovu nagradu za mir. Priznanja su redom stizala, te je već naredne godine ova "misionarka milosrđa" dobila i najviše indijsko civilno odlikovanje "Bharat ratna", a postala je i počasna državljanka Sjedinjenih Američkih Država.

I dok su je jedni slavili, drugi su joj zamerali što je prihvatala i donacije od kontroverznih ljudi, kao i da donirani novac troši na otvaranje novih samostana, nego na poboljšavanje uslova u hospisima.

Najglasniji među njima bio je pokojni novinar, pisac i deklarisani ateista Christopher Hitchens, čija je knjiga "Misionarski položaj: Majka Tereza u teoriji i praksi" izazvala polemike među kritičarima i publikom.

Kako god bilo, njene "Misionarke" su od male, vremenom prerasle u zajednicu koja broji 5.000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država sveta.

Iako tačan datum njene kanonizacije još uvek nije oblavljen, po svoj prilici, tvrde upućeni, to bi se moglo očekivati početkom septembra 2016. godine, kada bi bila obeležena i 19. godišnjica njene smrti.

XS
SM
MD
LG