Dostupni linkovi

Bild: Njemačka BND sarađujue sa Asadovom tajnom službom


Njemačka obavještajna agencija (BND) sarađuje ponovo sa tajnom službom sirijskog predsjednika Bašara al Asada radi razmjene informacija o islamističkim militantima, piše list "Bild".

Saradnja je uspostvaljena iako se zvanični Berlin protivi ideji da Asad ostane na vlasti u okviru bilo kakvog mirovnog sporazuma za Siriju.

List piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da agenti BND-a redovno putuju u Damask na konsultacije sa sirijskim kolegama.

Njemački parlament odobrio je prije dvije sedmice slanje izviđačkih aviona "tornado" u međunarodnu misiju u Siriji, kao i slanje fregate radi pomoći u zaštiti francuskog nosača aviona "Šarl de Gol".

Berlin je poslao i avion za dopunjavanje goriva u vazduhu i oko 1.200 pripadnika vojnog osoblja.

Njemački mediji nayivaju ovu misiju kao "prvi rat" kancelarke Angele Merkel i ukazali na rizik od pada aviona sa njemačkim pilotima na teritoriji pod kontrolom "Islamske države".

"Bild" piše da BND želi da razmjenjuje informacije sa Damaskom o militantima, prvenstveno pripadnicima "Islamske države", kao i da se uspostavi kanal za komunikacije u slučaju obaranja aviona "tornado" iznad Sirije.

U tekstu se dodaje da BND želi da otvori stanicu u Damasku što je prije moguće da bi mogla da za stalno stacionira agente u tom gradu.Agenti bi mogli biti smješteni u njemačku ambasadu koja je trenutno zatvorena i vlada kancelarke Merkel želi da konačnu odluku donese na početku naredne godine.

BND nije bila dostupna za komentar.

XS
SM
MD
LG